ANNONCE

En simpel manøvre kan sikre dig flere år i live

20. august 2018 17:55 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

En gåtur om dagen mindsker risikoen for blandt andet type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, fortæller professor Bente Klarlund Pedersen.

Der er mange gode grunde til at sætte det ene ben foran det andet. En daglig gåtur bringer os nemlig ikke blot fra a til b. Den gør også noget godt for vores helbred og for vores humør.

Det fortæller professor og leder af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed Bente Klarlund Pedersen, som er aktuel med “Gå-bogen”, der handler om de fysiske og mentale sundhedsgevinster ved gåture.

Og de kan ikke tælles på én hånd. Du kan se alle de sygdomme, du kan forebygge ved at gå, i galleriet over artiklen her.

– Uanset hvilken måde man går på, så batter gang eksempelvis rigtig meget for stofskiftet. Gåture er rigtig godt for det farlige fedt omkring maven og giver nedsat risiko for type 2-diabetes, siger Bente Klarlund Pedersen.

Hold balancen

En daglig gåtur er  med til at styrke vores muskler og balance, fortæller Jens Troelsen, der er leder for forskningsenheden Active Living ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

– Forskning har blandt andet vist, at hvis du er meget gående til hverdag, så er du mindre tilbøjelig til at falde i dit hjem, fordi du har en stærkere muskulatur og en bedre udviklet balance, siger han.

Ønsker man en bedre mental sundhed, er der også god grund til at komme ud over stepperne. Ifølge Bente Klarlund Pedersen er fordelen ved at gå, at det er tilgængeligt for de fleste.

– Der er rigtig mange mennesker, der ikke føler sig hjemme i en idrætsklub eller et fitnesscenter, og derfor synes jeg, det er vigtigt at fortælle, at der er rigtig meget sundhed at hente ved at gå, siger hun.

Tager tid

Udfordringen er, at en gåtur typisk er mere tidskrævende end andre motionsformer.

– I forhold til at løbe skal man eksempelvis bruge dobbelt så meget tid på at opnå den samme forbrænding af kalorier ved en gåtur, siger Bente Klarlund Pedersen.

Til gengæld kræver en gåtur typisk ikke, at man bruger tid på at klæde om og gå i bad bagefter.

Fakta

Få flere skridt ind i hverdagen

– Brug gang som transportmiddel. Væn dig til at gå ned til bageren eller børnehaven i stedet for at køre.

– Gå hen til din kollega i stedet for at sende en mail, og gå, mens du holder møder.

– Gå den samme tur på samme tidspunkt hver dag. Så bliver det hurtigere en vane.

– Find en gåmakker.

– Se gåturen som et mikroeventyr, hvor du kan se og opleve nye ting.

– Husk, at de fleste kommer hjem fra en gåtur i bedre humør, end da de tog afsted.

Kilder: Jens Troelsen, Bente Klarlund Pedersen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu