ANNONCE

Ekstremt vejr: Du skal passe meget på

14. juni 2020 07:30 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

De kommende dage byder på solidt sommervejr. Det ændrer sig dog mod slutningen af den kommende uge.

Ekstremt vejr: Du skal passe meget på
Det bliver varmt i de kommende dage. Hvad værre er, så stiger UV-indekset til uanede højder. Det kan være farligt. Foto: Scanpix

Efter lørdagens massive regn- og tordenbyger venter der en søndag med solidt sommeragtigt vejr, lyder det fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Der er lagt op til en søndag med temperaturer i spændet mellem 19 og 24 grader, siger vagthavende meteorolog Lars Henriksen.

– Det bliver simpelthen flot, flot vejr. Vi får meget sol og kun en let frisk vind, siger han til Newsbreak.dk.

Luften vil være tør, og temperaturerne altså dejlig lune. Ved kysterne ud til Østersøen bliver det dog en smule koldere. Næppe over 17 grader, lyder meldingen. Generelt kan vi forvente lidt koldere luft ved kysterne med pålandsvind, siger Henriksen.

Varmen fortsætter faktisk et godt stykke tid, som du kan læse i et senere afsnit. Inden da skal vi lige en tur i vandet.

Vandet er varmt

Som det ofte er med sommerperioden, stiger temperaturerne i vandet også løbende. Det tager dog generelt noget længere end lufttemperaturerne, minder meteorologen om. Men vi er faktisk ved at være der, lyder det søndag morgen.

– Man kan jo bade året rundt, men vandtemperaturerne er generelt mellem 13 og 18 grader nu, og varmen er tiltagende, fordi der har været – og er – en længere periode med varmt vejr. Så det kan sagtens være fint badevejr, siger Henriksen.

Generelt lyder anbefalingen dog fra TV2 Vejret, at badevand skal have en middeltemperatur på 19 grader, før det betegnes som badevenligt.

Det er dog nødvendigt at minde om, at det selvfølgelig er individuelt at mærke efter.

Pas på dette

TV2 Vejret har søndag overraskende nyt til de danskere, der kan lide at færdes under en blå og solrig himmel. UV-indekset er nemlig alarmerende højt. Når UV-indekset er på tre, er det den generelle anbefaling fra blandt andre Kræftens Bekæmpelse, at man bør beskytte sig.

Ifølge TV2 ventes indekset at nå – for Danmark – vanvittige syv. Det sker så sjældent, at Kræftens Bekæmpelse faktisk melder, at det aldrig når så højt op på disse kanter. TV-stationens meteorolog skriver dog, at det ikke desto mindre er virkeligt.

Årsagen er, at ozonlaget over Danmark i øjeblikket er ganske tyndt – samtidig med, at solen står højt på himlen.

Derfor bør du iføre dig solcreme – og i bedste fald holde dig ude af solens stråler i de kritiske timer omkring middagstid og tidlig eftermiddag. Også mandag er der lagt op til et brændende UV-indeks.

Et ordentlig skrald

Varmen fortsætter et godt stykke ind i den kommende uge, lover Henriksen, og meget tyder på, det endda bliver endnu bedre end søndag. Faktisk regner DMI med temperaturer i niveauet mellem 22 og 27 grader, siger han.

Igen med undtagelse af kyster med pålandsvind. Her vil det opleves mere køligt. Det skyldes, at havtemperaturen altså trods alt ikke er fulgt med helt derop endnu.

– Det bliver fortsat sommerligt, men så gradvist bliver det ustabilt. Noget tyder på, at fredag kan give et gedigent regnvejr fra sydøst, men det er endnu meget usikkert hvor meget eller hvor lidt, siger meteorologen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu