»En sygehusseng er aldrig tom«

22. februar 2013 12:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
»En sygehusseng er aldrig tom«
Billede mangler

Det er en forenkling af problemet, når en række politikere angriber diskussionen om overbelægning på de danske sygehuse ved at tale om antallet af senge.

 

Det mener Kjeld Møller Pedersen, der er professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet. Han ser det som en nødvendighed at trimme antallet af sengepladser, når der er mulighed for det.

Hvis ikke man skærer i antallet af sygehussenge, så bliver de bare fyldt op, viser erfaringen nemlig ifølge professoren.

»Der er en gammel sygehusadministratorlogik, der siger, at en sygehusseng aldrig er tom. Hvis man ikke sørger for at trimme antallet af senge, så er der en tendens til, at fru Jensen bliver liggende en ekstra dag, når der alligevel er senge nok. Og så bliver sengekapaciteten udnyttet, uanset hvordan den ser ud,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Han understreger, at Danske Regioner tidligere har sagt, at man ikke nødvendigvis løser overbelægningsproblemet ved at sørge for, at der er flere senge og blåstempler deres bestræbelser på at skære i antallet af senge.

»I mange år er der sket et fald i den gennemsnitlige liggetid, og det betyder jo, at der er flere, der kan bruge den samme seng. Derfor skal man hele tiden være åben over for at se på, om man kan reducere antallet af senge, og om man kan gøre det forsvarligt ved at se på, om der er alternativer til indlæggelse,« siger Kjeld Møller Pedersen.

I stedet mener sundhedsøkonomen, at politikerne bør spørge sig selv, om det er de rigtige personer, der ligger i hospitalssengene, og om der er indlæggelser, som ikke burde være fundet sted.

Og her vil der formentlig være en del tilfælde, hvor svaret vil være nej til det første spørgsmål og ja til det andet.

Kjeld Møller Pedersen pointerer, at der er gode erfaringer fra forsøg, hvor regioner og kommuner arbejder sammen, og hvor kommunerne har mulighed for eksempelvis at intensivere hjemmeplejen eller har aflastningspladser til rådighed.

»Der er flere måder at løse de her problemer på, for det er da klart meningsløst at indlægge folk, hvis det ikke er den rigtige løsning,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu