ANNONCE

En times kø: Øget pres på grænsen skal fikses

26. juli 2020 08:05 | Af: Newsbreak.dk

De lange køer ved indrejsen fra Tyskland opleves som en stor gene for beboerne i grænselandet, siger mindretalspartierne SSW og SP. Enhedslisten er parat til at kalde justitsministeren i samråd.

En times kø: Øget pres på grænsen skal fikses
En times kø - hver dag - er hverdag for grænsependlerne. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

(Citathistorie fra Der Nordschleswiger)

Daglige lange køer ved grænsen på op mod en time er en stor gene for beboere i grænselandet og for pendlere. Det mener partierne for henholdsvis det tyske og det danske mindretal, Slesvigs Parti (SP) og Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW).

– Situationen ved den dansk-tyske grænse er fuldstændig uholdbar, hedder det i udtalelse fra partiformændene Flemming Meyer (SSW) og Carsten Leth Schmidt (SP).

28. maj lovede statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde en ’normalisering’ for grænselandet. Den har de to partiformænd imidlertid svært ved at få øje på.

– Det er ikke den normalisering af grænselandet, som blev stillet os i udsigt. I store dele af Europa er grænsekontrollen afskaffet igen, selv om smittetrykket er højere end i Tyskland og Danmark. Vi opfordrer regeringen til at handle nu og har en klar forventning om, at der stilles de nødvendige ressourcer til rådighed, så grænsekontrollen gennemføres på en sådan måde, at grænselandets beboere og pendlerne sikres fremkommelighed, siger de.

Har skrevet til minister

Også hos Region Sønderjylland-Schleswig efterlyser man den lovede normalisering.

– De nødvendige ressourcer til en åbning af samtlige grænseovergange samt tilstrækkeligt personale skal stilles til rådighed, siger formanden for regionssamarbejdet Preben Jensen (V).

Han har nu skrevet til justitsminister Nick Hækkerup (S) med en opfordring til at finde en løsning. 8 ud af 13 overgange ved den danske-tyske grænse er fortsat lukkede.

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen har tidligere overfor Der Nordschleswiger erkendt, at ‘normaliseringen’ først er en kendsgerning når alle overgange er åbne.

Radikal: Minister foretrækker ferie

Det radikale folketingsmedlem Nils Sjøberg har allerede tidligere skrevet til justitsministeren med konkrete forslag til, hvordan grænsekontrollerne kan gøres mere smidige.

– Men ministeren vægter tilsyneladende sin ferie højere end at finde en løsning, siger han.

Sjøberg vil derfor have kaldt justitsministeren i samråd, men kan ikke selv nå det, da hans barselsvikariat slutter 31. juli. Han har derfor bedt Christian Juhl (EL) om hjælp i dennes egenskab af formand for Sydslesvigudvalget og medlem af kontaktudvalget for det tyske mindretal.

– Jeg finder hans henvendelse helt berettiget. Når man åbner op for turister, må man også sikre, at både de og grænsependlerne kan indrejse uden alt for lange ventetider, siger han.

Christian Juhl mener dog, at regeringen bør gøre et samråd overflødigt.

– Jeg forventer, at regeringen i starten af august præsenterer en løsning, siger han.

Der Nordschleswiger har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup, men ministeriets presseafdeling meddeler, at han ikke er til rådighed for en kommentar.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu