En verden til forskel på udlændinges løn

17. marts 2013 22:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
En verden til forskel på udlændinges løn
Billede mangler

Der er ifølge Ugebrevet A4 markant forskel på, hvad en rumænsk jordbærplukker og indisk it-ekspert tjener ved at arbejde i Danmark.

 

Filippinske au pair-piger, ukrainske landbrugsmedhjælpere og pakistanere, der arbejder på restauranter, tjener mindre end 10.000 kroner om måneden – ligesom rumænere og bulgarere varetager job, der typisk sikrer dem mellem 9.000 og 14.000 kroner om måneden før skat.

Til sammenligning får en britisk ekspert, som hyres ind af off shore-industrien i Nordsøen, en månedsløn på i gennemsnit 70.000 kroner, mens indiske it-folk i Danmark typisk tjener 36.000 kroner.

De enorme lønforskelle kortlægges i en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget blandt flere end 15.000 udlændinge, der midlertidigt arbejdede i Danmark i 2011.

»Der er firmaer, som går benhårdt efter at give så lav en løn som muligt, og der er midlertidige arbejdere, som er klar til at arbejde for en rigtig lav løn,« siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), til Ugebrevet A4.

Han fortæller, at især to brancher hyrer de udlændinge, der er i Danmark mindre end et år:

»De virksomheder, som særligt benytter sig af midlertidig arbejdskraft, er inden for landbruget samt handel og service, blandt andet på pizzabarer. Nogle af dem får så lav en løn, at det kan være svært at opretholde en tilværelse her med det omkostningsniveau, vi har i Danmark,« siger Jonas Schytz Juul til Ugebrevet A4.

Analysen fra AE afdækker kun den »hvide« del af udlændinges arbejdsmarked i Danmark. Det betyder, at kun indkomster til personer, der har haft et cpr-nummer i Danmark og har betalt skat her, indgår i statistikken.

»Der vil være nogle, som får mindre end det her. Det grå arbejdsmarked er ikke med, og folk, der er her illegalt, vil typisk få endnu lavere løn,« siger Jonas Schytz Juul.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu