ANNONCE

Endnu en stor stigning i nye smittetilfælde

13. september 2020 14:50 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det seneste døgn er 333 nye tilfælde af coronavirus bekræftet hos personer i Danmark.

Endnu en stor stigning i nye smittetilfælde
På grund af den stigende coronasmittetal kan danskerne forvente flere restriktioner, varsler Socialdemokratiet. Det kan betyde øget mundbindsbrug, og at færre folk må forsamles, mener professor.(Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Det seneste døgn er der bekræftet 333 nye tilfælde af coronavirus-smitte hos personer i Danmark, fremgår det af netop offentliggjorte tal fra Statens Serum Institut (SSI). Det er et lille fald i forhold til de tal, der blev offentliggjort lørdag. Da blev 341 personer bekræftet smittet.

Mellem lørdag og søndag er 27.691 personer blevet testet enten i et af landets testcentre eller på hospital. Der er ifølge SSI blevet udført mere end 53.000 prøver. Det skyldes, at flere bliver testet mere end én gang.

Netop SSI giver udtryk for, at den store stigning i antallet af bekræftet smitte er en bekymrende tendens. Ikke mindst fordi den afgørende forskel på sommerperioden, hvor smitteudbrud var særdeles isolerede og lokale, er, at smitten nu er udbredt i store dele af landet.

Således er der ifølge oplysninger fredag i alt 39 kommuner, der har en forekomst tilsvarende mere end 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere set over en uge. Smitten er mest fremme i kommuner i den såkaldte hovedstadsregion. Især i selve København og vestegnskommunerne.

– Det er en bekymrende stigning, vi ser i disse dage. Vi har tidligere kunne vende epidemikurven med forskellige tiltag, men der skal sættes hurtigt ind, og vi skal alle hjælpe til for at kunne lykkes med det,  sagde Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef hos SSI, fredag i en pressemeddelelse.

Skifte i smitten

Niveauet for smitte er for nuværende på samme høje niveau som i april. Det kan dog ikke sammenlignes direkte, da antallet af udførte tests er markant højere i september, end det var i netop april. Altså, vil der formentlig blive opdaget langt flere tilfælde nu, end der blev i foråret.

I foråret, da coronaepidemien nåede sit højeste i Danmark, var antallet af indlagte ligelede højt. Det tal er ikke for alvor fulgt med her i efteråret. Det skyldes givetvis, at smitten nu især spredes blandt unge i aldersgruppen 20 til 29. De unge og raske bliver ikke i lige så høj grad alvorligt syge med Covid-19.

Problemet er, har sundhedsmyndighederne hele tiden forsøgt at trænge i gennem med, at de unge smittede jo trods alt stadig kan smitte de ældre og de sårbare. De i risikogrupperne er ikke mindre udsat, fordi det er unge mennesker, der smittes.

Antallet af indlagte er mellem lørdag og søndag steget med fire, således at 47 er indlagt i Danmark med komplikationer fra Covid-19. En enkelt er registreret som værende død indenfor 30 dage efter en bekræftet coronavirus-smitte.

I den seneste uge er der netop sket en stigning i alle øvrige aldersgrupper, herunder blandt de ældre. Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smittesporingen i Danmark, bekræftet, at mange bliver smittet ved private fester og sammenkomster.

Hvad skal vi gøre?

Netop de steder, hvor smitten sker, er et sted, der let kan sættes ind mod. Den oprindelige løsningsmodel var det såkaldte forsamlingsforbud. Det er ikke utænkeligt, at det også bliver løsningen her i efteråret, vurderer eksperter.

For eksempel mener Jens Lundgren, som Ritzau har talt med, at det vil give mening at se på en skærpelse af forsamlingsforbuddet. Lundgren er professor og overlæge i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

– Når man skal lave restriktioner, skal man kigge, hvor problemet er. Det er jo kendt nu, at det er ved offentlige og private fester, siger Jens Lundgren til Ritzau.

Det faktum, at smitten primært sker blandt unge mennesker, der holder fester og færdes i nattelivet, hvor åbningstiden konsekvent er til debat, har fået flere borgmestre i hårdt ramte kommuner op i det røde felt. Eksempelvis er Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), forarget over, at mange mennesker, særligt unge, samles i nattelivet og ignorerer coronarestriktionerne.

– Vi kan ikke have, at vi sender medarbejdere hjem for at arbejde hjemmefra, og der indføres restriktioner på plejehjemmene, og så har man et natteliv, hvor der slet ikke er nogen respekt for, at vi nu skal tage os sammen og overholde reglerne, siger han til DR.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu