ANNONCE

Endnu værre coronavirus opdaget

4. januar 2021 10:06 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

"Et meget betydeligt problem".

Endnu værre coronavirus opdaget
Ny coronavirusvariant fundet i Sydafrika, siger britisk minister. Arkivfoto: Scanpix

En ny variant af covid-19 virusset, som er blevet identificeret i Sydafrika er endnu mere smitsom end den stærkt smitsomme britiske variant, siger Storbritanniens sundhedsminister Matt Hancock mandag.

Han siger, at der er tale om “et meget betydeligt problem.”

– Jeg er utroligt bekymret over den sydafrikanske variant, siger han til BBC radio ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ministeren giver desuden udtryk for, at det er et endnu større problem end den nye britiske variant, som lande verden over er i gang med at reagere på. I Danmark er der for eksempel netop indført en decideret anbefaling om at undgå alle rejser til Storbritannien.

Undersøger muligheder

Mens de i Storbritannien har taget handling for at undgå, at briter smittes med den sydafrikanske version, så er myndighederne i Danmark i gang med at overveje nye restriktioner, der skal dæmme op for smittespredning her hjemme. Den britiske variant B117 smitter op mod 70 procent mere end den oprindelige virus.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt partiernes sundhedsordførere til et møde mandag over middag. Her skal den aktuelle coronasituation i Danmark diskuteres. Især den særlige meget smitsomme britiske variant af covid-19, kaldet B117, skaber udfordringer i øjeblikket.

Mads Albertsen, der er professor med særlige opgaver ved Aalborg Universitet, mener, at det kan give mening at stramme restriktionerne. Han har siden marts stået i spidsen for overvågningen af coronavirus-mutationer i Danmark.

– Vi bliver også nødt til at kigge mod England og se, hvordan udviklingen er sket der. Her har mutationen udviklet sig meget voldsomt siden november, og langt hovedparten af smittetilfældene er nu den ene mutation.

– Det er det, vi er bange for, der sker i Danmark nu. Det er små tal, vi har nu, men sker der aktiv samfundssmitte, og begynder mutationen at tage fat, kan vi få mange flere smittede, siger han.

Ikke værre sygdom

Der er på nuværende tidspunkt intet, der indikerer, at smittede med den nye britiske virusvariant skulle give et alvorligere sygdomsforløb. Han udtaler sig ikke om den sydafrikanske. Mads Albertsen forholder sig ikke til, hvilke restriktioner der i givet fald kan holde mutationen på afstand.

Heunicke sagde allerede i weekenden, at den kan føre til nye restriktioner, og Hvelplund vil ikke afvise, at man eksempelvis bør se på at stramme forsamlingsforbuddet yderligere. Mandag morgen skriver sundhedsministeren på Facebook, at smitten med B117 tager til hver dag:

– Det er en virusvariant, der er muteret til at smitte 50-74 procent mere end de allerede kendte virusvarianter. Derfor er det seruminstituttets vurdering, at den vil udkonkurrere de andre virusvarianter på et tidspunkt. Også i Danmark.

– Og derfor vil den også kunne betyde stejlere epidemikurver og et højere toppunkt. Det kræver kort sagt endnu mere af os at holde smitten under kontrol. Det gælder os alle sammen, skriver ministeren.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu