ANNONCE

Engangsmasker eller stofmundbind: Hvad er bedst?

16. august 2020 06:02 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Stofmundbind er ringere til at beskytte mod små partikler end engangsmasker, viser test ifølge Politiken.

En omfattende test af ni engangsmundbind og seks genanvendelige stofmundbind, som Teknologisk Institut har foretaget for Politiken, viser, at engangsmasker er bedre til at filtrere partikler fra end de stofmundbind, der er med i testen.

Stofmundbind varierer således ekstremt i deres filtreringsevne. Det skriver Politiken.

Det ringeste stofmundbind i testen er et designer-mundbind fra et stort modefirma. Det filtrerede kun 23 procent af de små dråbepartikler og 58 procent af større dråbepartikler fra.

Udsolgt

Mundbindet er så populært, at det ifølge avisen lige nu er udsolgt på grund af stor efterspørgsel.

Teknologisk Institut er et certificeret institut. Det tester blandt andet værnemidler for virksomheder og myndigheder. Instituttet må af juridiske årsager ikke afsløre navnene på produkterne.

Til sammenligning filtrerede testens ni engangsmundbind mindst 97 procent af dråbepartiklerne fra.

Der skal dog tages forbehold for, at testen kun afprøver materialet. Det tester altså ikke, hvordan mundbindene slutter tæt i den virkelige verden.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

* Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

* Fra den 31. juli anbefales det nu også at bruge mundbind i den kollektive trafik, hvis du rejser på tidspunkter, hvor mange gør lige så.

* Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

Konsulent og ph.d. Stig Koust Hansen fra Teknologisk Institut siger til Politiken, at 23 procents filtrering ikke er tilstrækkeligt.

– Jeg mener ikke, at 23 procent filtrering yder nok beskyttelse. Man kan forestille sig, at man sætter sig selv i situationer, hvor man står tæt i større forsamlinger, fordi man tror, mundbindet yder beskyttelse.

– Jeg ville ikke bruge det, siger han til avisen.

Man kan heller ikke regne med, at et stofmundbind lavet af tre lag er bedre end et mundbind med færre lag. Den generelle anbefaling fra Sundhedsstyrelsen er ellers, at man bør anvende stofmundbind med tre lag stof.

En maske med blot ét lag bomuld var tredjebedst blandt stofmundbind. Det bekræfter mange internationale studier, der viser, at kvaliteten af materialet er af afgørende betydning, skriver Politiken.

I øjeblikket skal passagerer med offentlig transport i Aarhus og flere kommuner i regionen bære mundbind. Årsagen er, at smitten med coronavirus er steget i området.

På trods af fredagens mange meldinger, er det i øjeblikket ikke obligatorisk at bære mundbind i størstedelen af den offentlige transport i Danmark.

Der er dog flere kommuner, der har indført mundbind i netop offentlig transport.

Blandt andre Silkeborg, Favrskov og Odder.

Det er også påbudt DSB-personale at bære mundbind.

Hvordan smitter Coronavirus Covid-19?

Virussen spredes ved kontakt mellem mennesker, eksempelvis hvis en smittet hoster eller nyser i nærheden af en ikke smittet. Problemet er her, at at mundbind ikke filtrerer alt det, der bliver hostet ud af et menneskes mund.

Fakta

Mundbind: Her er de mest velkendte typer

Type 1:

Beskytter personer omkring brugeren mod direkte smitte fra brugeren

Type 2:

Beskytter båder personer omkring brugeren samt brugeren selv mod at blive smittet

Type 2R:

R betyder, at masken er tæt for væske. Det vil sige, at den holder spyt ude og beskytter bedre end et mundbind uden R.

Kilde: Innoprevent.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu