Enhedslisten kræver stop for topchefers lønfest

14. april 2013 14:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Enhedslisten kræver stop for topchefers lønfest
Carlsberg gør nu op med begrebet "smørrelse". Foto: Colourbox.

Det er en »helt forkert og skæv udvikling«, når antallet af statslige chefer, der er ansat på de særligt gunstige og dyre åremålskontrakter, næsten er fordoblet i løbet af en periode på fem år.

 

Det mener gruppeformand for Enhedslisten, Per Clausen (Ø), der påpeger, at finansminister Bjarne Corydon (S) bør rette sit fokus på lønudviklingen hos topcheferne.

»Mens finansministeren nidkært jagter lærerne for at forringe deres løn- og arbejdsforhold, er der langt hen ad vejen blevet etableret et tag-selv-bord for topcheferne i staten. Det er en helt forkert og skæv udvikling,« forklarer Per Clausen i en skriftlig kommentar.

»Med markante skattelettelser og lønforhøjelser til de højest lønnede danskere øges uligheden, og pengene flyttes fra borgernær service til cheferne. Denne udvikling skal stoppes,« understreger han.

Det er Politiken, der søndag skriver, hvordan chefer ansat i staten i stigende grad får risikotillæg, selv om de har jobgaranti, og fratrædelsesgodtgørelse, selv om de genansættes i samme job eller fortsætter i nyt job på samme statslige arbejdsplads.

Antallet af statslige chefer, der er ansat på de såkaldte åremålskontrakter, er næsten fordoblet fra 669 til 1.235 i perioden fra 2005 til 2010, viser tal fra Finansministeriet ifølge avisen.

Enhedslisten vil have finansministeren på banen.

»Jeg vil derfor bede finansministeren om at komme med en redegørelse for, hvad han vil gøre for at stoppe lønfesten på chefgangene og sikre, at skatteydernes penge går til service til borgerne,« forklarer Per Clausen.

De såkaldte åremålsaftalerne giver typisk cheferne et tillæg på 20-30 procent af lønnen – i gennemsnit 130.000 kr. om året – som kompensation for, at der er tale om en tidsbegrænset ansættelse.

Ofte har cheferne dog garanti for at kunne vende tilbage til et andet job, og i en række tilfælde genansættes de i det samme job og får alligevel udbetalt fratrædelsesgodtgørelse.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu