Enhedslisten retter skytset mod Corydon

15. marts 2013 23:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Enhedslisten retter skytset mod Corydon
Billede mangler

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er så langt fra den socialdemokratiske minister, som Enhedslisten helst ser snuble i en politisk møgsag. Og i går rettede partiet også skytset mod finansminister Bjarne Corydon (S) i sagen om de såkaldte dagpengetal. Ekstra Bladet kunne nemlig afsløre, at også hans embedsfolk i begyndelsen af december kendte til, at langt flere dagpengemodtagere end forventet vil falde ud af systemet inden 1. juli i år.

 

Dermed ser det ud til, at både Mette Frederiksen og Bjarne Corydon i i hvert fald i 24 dage kendte til nye tal for, hvor mange der vil falde ud af dagpengesystemet, inden hun offentliggjorde dem 10. januar.

»24 dage er lang tid. Især når det var det hotteste emne i forhold til den politiske debat og de finanslovsforhandlinger, som vi netop havde haft med regeringen. De burde have sagt, at det så langt værre ud, end man troede,« siger Frank Aaen (Ø), finansordfører for Enhedslisten til Berlingske.

Det er Ekstra Bladet, der har afsløret, at embedsmænd i Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet allerede i begyndelsen af december sidste år kendte til, at cirka dobbelt så mange dagpengemodtagere vil falde ud af dagpengesystemet som forudsat i regeringens akutpakke. Alligevel svarer Mette Frederiksen i et skriftligt svar til Beskæftigelsesudvalget 13. december, at »Det er ikke muligt, at sige præcist, hvor mange der faktisk vil opbruge dagpengeretten i de enkelte måneder.«

Ifølge Mette Frederiksen bliver hun først 17. december orienteret om, at helt op til 23.000 forventes at miste dagpengene. Hun afviser, at hun har holdt oplysninger tilbage.

»Jeg får et spørgsmål fra Enhedslisten i midten af december, der går på, hvor mange der falder ud hver måned. Det, jeg svarer, er, at det kan man ikke give et præcist billede af. I svaret fremgår det samtidig, hvem der er i risikogruppen for, at deres dagpengeret ophører, og på det tidspunkt er det mere end 36.000 mennesker,« siger Mette Frederiksen, som derfor ikke mener, at hun har talt alvoren i situationen ned.

Ifølge Mette Frederiksen offentliggjorde hun de nye tal, så snart de havde været fremlagt i regeringens økonomiudvalg. Det fik i går Enhedslisten til både at kalde beskæftigelsesministeren og finansministeren i samråd, hvor de skal forklare, hvorfor Folketinget ikke blev orienteret tidligere.

»Jeg er sikker på, at det er Økonomiudvalget, der har bremset offentliggørelsen af tallene, og der sidder Bjarne Corydon for bordenden. Desuden var det i forbindelse med finansloven, at vi forhandlede om, hvad der skulle ske for dem, der mistede dagpengene, så det er Bjarne Corydon, der har hovedansvaret,« siger Frank Aaen.

Direktør i A-kassernes Samvirke Verner Sand Kirk er enig i, at det er i Finansministeriet, at hovedansvaret for, hvornår dagpengetallene bliver offentliggjort, ligger.

»I sådan en sag er Beskæftigelsesministeriet lillebror, det er Finansministeriet, der bestemmer, hvilke tal man går ud med. Så hvis man skal klandre nogen, må man finde dem i Finansministeriet, som så nonchalant har sagt, at offentliggørelsen af tallene må vente til næste økonomiudvalgsmøde. Det burde selvfølgelig have været hastebehandlet, for det er så vigtig en sag, når mange tusinde mennesker vil ryge ud af dagpengesystemet,« siger Verner Sand Kirk, der er tidligere afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet.

Det er en kendt sag, at Enhedslisten ofte har haft et anstrengt forhold til finansminister Bjarne Corydon, som blandt andet vragede dem i sidste sekund for at indgå en skatteaftale med Venstre og de Konservative i sommeren 2012. Mette Frederiksen er derimod kendt for at gøre meget ud af at opretholde et godt forhold til støttepartiet, selv når de er uenige om den førte politik.

»Men vi kan ikke bare forbigå, at beskæftigelsesministeren har undladt at komme med relevante oplysninger. Vi er saglige omkring det her. Og jeg mener, det er helt usandsynligt, at hun ikke har været informeret om, at der er nogle andre tal på vej, da hun svarer Beskæftigelsesudvalget,« siger Frank Aaen.

Finansminister Bjarne Corydon kaldte i går kritikken af, hvornår tallene blev offentliggjort, for urimelig.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu