Enhedslisten revser ny PET-lov: Ekstremt skuffende

11. januar 2013 20:27 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Enhedslisten revser ny PET-lov: Ekstremt skuffende
Arkivfoto.
Politiets Efterretningstjenestes hovedkontor i Søborg. Arkivfoto.

Politiets Efterretningstjenestes hovedkontor i Søborg. Arkivfoto.

Den nye lov for PET ændrer ikke på efterretningstjenestens arbejde, fastslår Enhedslisten, der står uden for aftalen, der fredag aften fald på plads

Regeringen har i den grad forspildt sin chance for at lave en PET-lov, der sikrer et ordentlig tilsyn med den danske efterretningstjeneste.

Med den nye lov, som regeringen fredag aften fik på plads sammen med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, har man forpasset en historisk mulighed, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

– Regeringen og de øvrige partier havde her en enestående chance for at vise, at de tager retsstatsprincipper alvorligt, og en enestående mulighed for at hive Danmark ud af vores bundplacering som det demokratiske land med den dårligste kontrol med efterretningstjenesternes arbejde. Det er ekstremt skuffende, at de har ladet den chance passere forbi, forklarer retsordførere i en skriftlig kommentar til loven.

Aftalen sikrer blandt andet, at der oprettes et uafhængigt tilsyn med PET, som afløser det nuværende Wamberg-udvalg. Tilsynet får navnet »Tilsynet med Efterretningstjenesterne« og får til opgave at føre tilsyn med PETs behandling af personoplysninger.

Men loven er en tynd kom te, som ikke vil forhindre den seneste tids store sager som for eksempel Henrik Sass-Larsens (S) manglende sikkerhedsgodkendelse, der spærrede hans vej til en ministerpost, samt sagen om PET-agenten Morten Storm.

– Jeg ved ærligt talt ikke, hvad vi skal bruge den her aftale til. Det er rent ud sagt varm luft. Selv med denne aftale vil der i realiteten ikke være kontrol med PETs arbejde, forklarer Pernille Skipper og uddyber:

– Når borgere får afslag på et arbejde på grund af en manglende sikkerhedsgodkendelse, som for eksempel i Sass-Larsens tilfælde, vil der stadig ikke være adgang til at klage. Og der vil stadig ikke være et uafhængigt tilsyn, der kan kontrollere, om PET overholder reglerne for deres arbejde. Det vil for eksempel ikke være muligt at få kontrolleret, om det rent faktisk er sandt, at PET i Morten Storm-sagen har brudt både dansk ret og folkeretten, mener Pernille Skipper.

– Vi har haft flere skandalesager i løbet af bare det sidste år, og hver gang har både befolkning og politikere manglet information, afklaring og sikkerhed for, at alt er i orden. Hver gang har vi manglet et uafhængigt tilsyn, som – uden at kompromittere PET’s hemmeligheder – har kunnet kontrollere arbejdet og berolige os alle. Og det er ikke løst med den her aftale, selvom andre partier, især Venstre, tidligere har råbt op om selvsamme.

Også den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen er kritisk overfor aftalen.

– At man nedsætter et uafhængigt tilsyn og øger kontrollen med PET er i sig selv godt, men det kommer ikke til at betyde noget for PETs måde at arbejde på. Det er sikkert, siger Hans Jørgen Bonnichsen i kølvandet på aftalen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu