ANNONCE

Der skal hugges hæle

11. august 2020 08:19 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, forventer hårde kampe med regeringen i tætpakket efterår.

Der skal hugges hæle
Pernille Skipper (EL) siger, at regeringen skal fortsætte med at levere på de løfter, der blev givet ved regeringsdannelsen. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Enhedslisten holder sommergruppemøde, og der er lagt op til en ægte nyhed tirsdag. Mere om den senere. Først og fremmest fortæller Pernille Skipper, at forholdet mellem Enhedslisten og regeringspartiet Socialdemokratiet er betydeligt bedre, end det var sidste gang, partiet lagde mandater til en socialdemokratisk regering.

Men forud for et politisk efterår, der byder på fortsatte store forhandlinger om ikke mindst velfærd og klima, advarer politisk leder Pernille Skipper alligevel statsminister Mette Frederiksen (S) om, at der skal leveres på velfærden og klimaet.

– Der er sket meget, men vi er ikke færdige. Og et år alene kan ikke gøre det. De fleste regeringer kan lave én god finanslov på velfærden, gerne før et valg. Men at lave fire gode, det er udfordringen. Så er klimaet vigtigt. Vi har taget et vigtigt første skridt, men vi skal have klimaplaner for transportsektoren og landbruget på plads og en grøn skattereform, siger den politiske leder.

Hun understreger, at det bliver en politisk forhandling, hvor ingen partier kan få alt, hvad de ønsker.

– Der kan klippes mange tæer og hugges mange hæle, og det bliver man nødt til i politik. Men der er også ting, vi ikke kan rykke på. Regeringen er dannet på et løfte om forbedret velfærd, forbedret uddannelse og en 70 procents reduktion på klimaet. Kan vi ikke levere på det, så har flertallet ikke nogen eksistensberettigelse, siger Pernille Skipper.

Kørte af sporet

Sidste gang Enhedslisten var støtteparti for en socialdemokratisk regering, brød tilliden og samarbejdet mellem de to partier sammen.

Under statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon blev der indført reformer, der stred Enhedslisten midt imod. Og da regeringen i 2012 indgik en skatteaftale med Venstre, kørte det helt ad sporet.

– Jeg mener, det er at pisse på de mange mennesker, der har stemt på regeringen. Enhedslistens tillid til regeringen er nu ikke-eksisterende. Vi er i opposition, sagde daværende politisk leder Johanne Schmidt-Nielsen dengang.

For ikke at ende i samme situation kom Enhedslistens hovedbestyrelse i 2017 med en udtalelse, hvor der stod, at hvis en socialdemokratisk regering “bryder de løfter”, der er givet, eller “gennemfører alvorlige angreb på mennesker eller miljø”, så kan partiet trække sine mandater.

Den politiske leder vil dog ikke blive konkret om, hvor grænsen går for støtten til Mette Frederiksen.

– Enhedslistens røde linjer kan ikke sættes på formel. Det er ikke én ting, der kan få det hele til at ryge på gulvet. Dog har vi sagt, at vender man på en tallerken og går i den stik modsatte retning af, hvad man er valgt på, så kan vi ikke se os selv i det, siger Pernille Skipper og fortsætter:

– Men vi skal jo mere end det. Efterårets succes kan man ikke måle på, at Socialdemokratiet ikke gør det, Bjarne Corydon gjorde. Forventningerne er heldigvis højere.

En nyhed

Partiet kan også afsløre lidt af en nyhed. Nu bliver der skiftet ud i toppen af Enhedslisten i folketinget.  52-årige Peder Hvelplund bliver nemlig ny gruppeformand for Enhedslistens folketingsgruppe. Det sker i forbindelse med partiets sommergruppemøde tirsdag.

Dermed bliver Hvelplund en vigtig del af partiets ledelse sammen med politisk ordfører Pernille Skipper.

– Det er da utroligt spændende, men det er selvfølgelig også med en stor ærefrygt, jeg går ind til opgaven – for det er fantastisk, at en bonderøv fra Gl. Vennebjerg kan få sådan en post, siger Peder Hvelplund til TV2 Nord.

Han afløser Jakob Sølvhøj, der har været gruppeformand siden 2016. Hvelplund vil sørge for, at provinsen får en markant stemme på Christiansborg.

– Jeg håber, at jeg med den her post kan bringe mere af den virkelighed, vi oplever i Nordjylland og i provinsen ind på Christiansborg. For der bor immer væk omkring to millioner mennesker i landdistrikterne og de byer, som har under 10.000 mennesker, og de skal også have en stemme, siger Hvelplund.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Han blev valgt ind til Folketinget i forbindelse med valget sidste år. Før det var han to gange midlertidigt medlem af Folketinget som suppleant. Han er i forvejen udstyret med en række ordførerposter, hvoraf den ene er som sundhedsordfører.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu