Enhedslisten vil beskytte afghanske tolke

12. februar 2013 07:23 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Enhedslisten vil beskytte afghanske tolke
Billede mangler

Det er hverken sympatisk eller fair, at Danmark ikke vil tilbyde asyl til de lokale tolke, der hjælper de danske soldater i Afghanistan.

 

Det mener Enhedslisten, der derfor vil have forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til genoverveje sin beslutning.

»Det undrer mig, at USA tilbyder sine afghanske tolke beskyttelse, mens forsvarsministeren herhjemme afviser. Mit forslag er derfor, at vi ændrer praksis og tilbyder beskyttelse,« siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø) i en kommentar.

Forsvarsministeren begrunder blandt andet afvisningen med, at de afghanske tolke overvejende rekrutteres i områder uden for Helmand-provinsen, og at risikoen for hævnangreb fra Taleban ikke er så stor, når tolkene vender tilbage fra de områder, de kommer fra.

Dermed går han stik imod vurderingen fra FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, som går på, at alle personer, der antages at støtte NATOs soldater, risikerer at blive angrebet af Taleban.

»Det undrer mig, at forsvarsministeren kan være sikker på, at tolkene ikke er i fare, når Amnesty International, FN og Udlændingestyrelsen alle mener, der er fare for angreb fra Taleban. Denne bekymring kan forsvarsministeren ganske enkelt ikke tillade sig at lukke øjnene for, siger Nikolaj Villumsen.

Han har nu kaldt Nick Hækkerup i samråd for at redegøre for, »hvorfor de afghanske tolke, der har arbejdet for de danske tropper i Afghanistan ikke er i fare, samt hvorfor ministeren modsat USA afviser at yde tolkene beskyttelse«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu