Enhedslisten: Voldsomt at blå blok vil begrænse kommissioner

21. januar 2013 14:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Enhedslisten: Voldsomt at blå blok vil begrænse kommissioner
Billede mangler

Undersøgelseskommissioner er blandt andet med til at sørge for, at politikerne holder sig inden for stregerne, lyder det fra Enhedslisten.

 

Enhedslistens Per Clausen har således meget svært ved at forstå, hvorfor partierne i blå blok ønsker at begrænse brugen af kommissioner som for eksempel den igangværende skattekommission, der søger at finde ud af, hvorvidt Venstre påvirkede statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag.

– Jeg synes, det er voldsomt, hvis vi afskaffer undersøgelseskommissioner som instrument, siger Per Clausen.

– Jeg er uforstående over for, hvorfor blå blok vil begrænse dem. Det virker ikke gennemtænkt. Jeg mener, at undersøgelseskommissioner er en vigtig mulighed for at kigge magthaverne i kortene, hvis man har en mistanke om, at der er gået noget galt, eller noget kunne være gjort anderledes, siger han.

Ifølge Per Clausen er undersøgelseskommissioner ikke kun et godt redskab, når det gælder om at kaste lys over mulige fejl og synder i den politiske fortid. Kommissionerne har også en vigtig funktion i nutiden, mener han.

– Det betyder noget for den måde, man arbejder på, at man har en bevidsthed om, at de eksisterer. De virker disciplinerende, da der er en risiko for, at man kan blive undersøgt, og ting kan komme frem, siger Per Clausen.

I mandagens Berlingske siger blandt andre Liberal Alliances skatteordfører, at man bør begrænse brugen, da udbyttet af de dyre kommissioner ofte er begrænset, og fra Venstre lyder det, at de ofte blot bruges for at »få revanche« i en politiske strid.

Men de kritikpunkter holder ikke vand, mener Per Clausen.

– Alle de redskaber, vi har til at kontrollere ministrene med, kan jo bruges til politisk drilleri, men vi skal ikke afskaffe dem af den grund. Jeg mener, det er vigtigt, at vi har et finmasket system af ting, man kan gøre for at kontrollere den måde, ministrene udøver deres magt på, siger han.

– Der er flere eksempler på, at kommissioner er kommet frem til noget, som man har kunnet bruge til noget. Selv den meget omfattende Farum-kommission har jo flere konkrete forslag til handling, siger Per Clausen.

Netop Farum-kommissionens arbejde tog omkring 10 år og endte med at fylde mere end 10.000 sider, og den bliver ofte trukket frem som et skrækeksempel på omfattende kommissionsarbejde.

Ifølge Per Clausen er anbefalingerne fra kommissioner om, at det blandt andet skal være lettere at afsætte borgmestre, blevet aktuelle igen i forbindelse med den omstridte, tidligere Fredericia-borgmester Thomas Banke. Dermed er kommissionens undersøgelse af fortiden også brugbar i fremtiden, argumenterer Per Clausen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu