Enighed om at lukke kirker

27. februar 2012 12:05 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Enighed om at lukke kirker
Billede mangler

Kirkebænkene står tomme, og præster står ensomt på prædikestolen.
Hvert andet kirkesogn i Danmark er for småt til at overleve.
Hos Landsforeningen af Menighedsråd er man godt klar over, at der skal gøre noget.
“Det er helt oplagt, at der skal lukkes kirker. Til gengæld tror jeg ikke på, at der skal lukkes halvdelen. Det er mere dramatisk, end jeg tror, det er,” siger formand Inge Lise Pedersen til Newspaq.
Hun mener desuden, at det er nødvendigt at vurdere den enkelte kirke nøje, forud for en eventuel lukning.
“Der kan godt stilles et mønster op, om at et sogn som tommelfingerregel skal have en hvis størrelse. Men så kommer der altid nogle individuelle ting. Nogle sogne er meget levende, selvom de er meget mindre, end tommelfingerregelen siger,” forklarer hun.
Kirkeminister Manu Sareen er umiddelbart enig og mener, at det er vigtigt at lytte til menighedsrådene.
“En måde at vurdere bæredygtighed på er at tælle sognebørn og kirkegængere, og det skal suppleres med mere tilbundsgående samtaler med folk, som er involveret i sognenes arbejde,” siger han til Jyllands-Posten.
På den måde mener han, at folkekirken får et godt beslutningsgrundlag, hvis sogne skal nedlægges, og kirker skal lukkes.
Det er en analyse, som Kirkefondet har lavet, der viser at sogne med færre end 1.000 medlemmer af folkekirken, har svært ved at opretholde et bæredygtigt kirkeliv.
Således har over halvdelen af landets folkekirker for få medlemmer.
Regeringen har sagt, at den vil komme med et lovforslag til efteråret, hvor menighedsrådene skal have mulighed for at bemyndige det lokale provstiudvalg til at vurdere behovet for kirker i området.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu