Enkelte lyspunkter i dystert Vestas-regnskab

6. februar 2013 15:12 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Enkelte lyspunkter i dystert Vestas-regnskab
Billede mangler

Umiddelbart er det er det noget af en gyserhistorie, der udfolder sig i Vestas Wind Systems’ årsrapport. Bundlinjen er negativ med næsten en milliard euro, og ordreindgangen – der kommer til at slå igennem i indeværende års regnskab – ser ud til at halte efter.

 

Det kunne lyde som opskriften på en kursnedtur, hvor investorerne i hobetal ville løbe skrigende bort fra aktien. Det er dog ikke tilfældet onsdag eftermiddag, en halv handelsdag efter regnskabet blev offentliggjort. Det kan skyldes aktiespekulanters dispositioner, men det kan også skyldes, at der er enkelte lyspunkter i regnskabet fra Vestas.

Virksomheden har stadig en egenkapital – og selv om den er skrumpet med en milliard euro på to år, så bliver den i 2012-årsrapporten bogført til 1,6 milliard euro – eller 12 milliarder kroner. 2012 bød på rekorder, både når det kommer til omsætning og afskibede møller målt i megawatt – sidstnævnte endda i form af et mindre antal møller, og det hele ved hjælp af en skrumpende medarbejderstab.

Alt i alt vidner regnskabet om, at Vestas er en virksomhed, der forsøger at trimme sig til en ny virkelighed med øget konkurrence og et faldende antal ordrer. Det mener Jyske Banks aktieanalytiker Janne Vincent Kjær da også er værd at bide mærke i – men hun understreger dog også, at man ikke skal lade sig forblænde: Regnskabet er negativt – og det er ikke godt nok.

“Selv om man renser regnskabet for de store nedskrivninger og restruktureringsomkostninger, der rammer i 2012, så er det et dårligere end ventet resultat, de leverer på EBIT,” siger hun til Berlingske Business.

Vestas’ akilleshæl er ordrer og omkostninger. Med et globalt møllemarked, der er ramt af økonomisk afmatning og uvished om statslige støtteordninger, er der ingen tvivl om, at ordremængden i 2013 ikke matcher de afskibede møller i 2012.

“Man kan sige, at det positive er, at de har gjort ret mange tiltag i forhold til at håndtere situationen og få tilpasset deres organisation til det lavere aktivitetsniveau, der ventes i 2013. Både i forhold til de faste omkostninger og med hensyn til at få nedbragt designomkostningerne på V112-platformen,” siger Janne Vincent Kjær og tilføjer:

“De er slet ikke der, hvor vi kunne ønske os, de var – men der er taget initiativer til at få nedbragt omkostningerne.”

Aktieanalytikeren minder om, at der stadig mangler mange megawatt, før Vestas kommer i nærheden af komme op på en ordremængde, der kan resultere i et tilstrækkeligt højt aktivitetsniveau i 2013. Vestas egen guidance på dette punkt lyder på mellem fire og fem gigawatt i 2013.

“Sådan som jeg ser det, så mangler Vestas stadig at sikre i underkanten af 2.000 megawatt for at kunne nå den øvre ende af det her guidance-interval. Vi skulle gerne se, at ordreindgangen bedres i første halvår,” siger Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank og retter kikkerten mod den profit, virksomheden så tjener på de ordrer:

“Vi mangler også at se, at de øger profitabiliteten på de ordrer, de får ind. Der er en lav margin på selve møllerne. Det er lidt bekymrende. Vi vil gerne se, at de får reduceret designomkostningerne yderligere.”

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu