ANNONCE

Er det farligere at blive opereret i hjertet om morgenen?

22. juni 2020 08:26 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Nyt stort dansk studie har undersøgt sagen efter fransk forskergruppe påstod, at det er mindre farligt at blive hjerteopereret om eftermiddagen end om morgenen.

Er det farligere at blive opereret i hjertet om morgenen?
Nyt stort dansk studie går stik imod opsigtsvækkende teori. Arkivfoto.

I en opsigtvækkende artikel i det meget velansete videnskabelige tidsskrift The Lancet påstod en fransk forskergruppe i 2018, at det er mindre farligt at blive opereret om eftermiddagen end om morgenen.

Det har fået forskere ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet til at gennemføre et registerstudie baseret på over 7000 patienter i VestDansk Hjertedatabase. Det franske studie baserede sig på knapt 600 patienter.

– Vi mener at kunne afkræfte påstanden. Hverken efter hjerteklap-operationer eller efter hjerte-bypass-kirurgi kan vi påvise, at operationstidspunktet har betydning for forskelle i død eller alvorlige komplikationer. Der er heller ingen forskel i langtidsoverlevelse, siger overlæge ved Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Ivy Modrau.

Kan faktatjekke

Aarhus-forskerne har gennemgået alle patienter, som ved en planlagt operation har fået indsat en ny hjerteklap (aortaklap/ red.) eller været igennem hjerte-bypass-kirurgi på Aarhus Universitetshospital og inddelt dem, der blevet opereret henholdsvis om morgenen og om eftermiddagen, i sammenlignelige grupper.

– I Danmark har vi meget komplette kvalitetsdatabaser, og ved hjælp af CPR-nummeret kan vi samkøre oplysninger i flere databaser. Dermed kan vi faktatjekke og give meget kvalificerede svar på de spørgsmål, som videnskabelige resultater i mindre studier rejser, siger Ivy Modrau.

Forskerne sammenlignede dødeligheden indenfor 30 dage og større komplikationer – blodprop i hjertet under indlæggelsen – for de to grupper. Desuden sammenlignede de forekomsten af forkammerflimren under indlæggelsen, blodprøve niveauer for kreatinkinase, som frigøres ved nedbrydning af muskelvæv i hjertet, samt dødeligheden i op til 19 år efter operationen uden at finde forskelle.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu