ANNONCE

Er det farligt at indtage mikroplast?

22. august 2019 10:43 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Offentligheden bør ikke være bekymret for mikroplast, der finder vej til klodens drikkevand, siger WHO.

Er det farligt at indtage mikroplast?
De meste af den mikroplast, der optages i kroppen via kosten, forlader kroppen igen efter at have passeret fordøjelsessystemet, lyder det i ny rapport. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Offentligheden bør ikke være bekymret for mikroplast, der finder vej til klodens drikkevand.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der offentliggøres torsdag i Geneve.

Det meste af den mikroplast, der optages i kroppen via kosten, forlader kroppen igen efter at have passeret fordøjelsessystemet, lyder det i rapporten.

FN-agenturet har i rapporten forsøgt at samle de små, men stadig flere videnskabelige studier, der undersøger mikroplasts effekt på mennesker.

– Vi slår ikke på nogen måde alarm, lød det fra Bruce Gordon, vandekspert hos WHO, på et pressemøde forud for offentliggørelsen.

Sådan gjorde de

For at vurdere risikoen fra kemiske tilsætningsstoffer, der frigøres i kroppen efter indtagelsen af plastik, har WHO foretaget en række “ekstreme” antagelser om størrelsen og koncentrationen af partikler, som mennesker kan udsættes for.

– Vi har fundet en ret betydelig sikkerhedsmargin, sagde Gordon.

WHO anbefaler, at lande – på grund af den lave sikkerhedsrisiko – bør fokusere mere på at investere i vandbehandlingssystemer, der forebygger sygdomme, end at lade sig skræmme af mikroplast.

Som sammenligning henviser WHO til, at dårlig drikkevandskvalitet er årsag til næsten 500.000 dødsfald som følge af diarre hvert år.

Man anslår samtidig, at to milliarder mennesker verden over drikker vand, der er forurenet af afføring.

Gør noget ved det

Dog anbefaler WHO stadig, at forbrugere og regeringer går langt for at reducere mængden af plastik af hensyn til miljøet.

FN-organet opfordrer til, at der bliver foretaget flere studier af mikroplast i drikkevand.

Artiklen fortsætter under videoen

Rapporten kommer et lille år efter, at en undersøgelse viste, at man havde fundet mikroplast i afføringen hos de otte personer fra Europa, Japan og Rusland, som deltog i et studie.

Forskeren Philipp Schwabl stod i spidsen for undersøgelsen i Wien, der påviste mikroplast i mennesker. Han var ikke overrasket over, at der nu er fundet mikroplast i mennesker, som man tidligere har gjort det i dyr.

– Det her er første undersøgelse af sin art, og den bekræfter, hvad vi længe har haft mistanke om: At plastik i sidste ende ender i menneskers maver, sagde han, ifølge Newsbreak.dk, der citerede The Guardian, tilbage i oktober. 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu