ANNONCE

Er sexchikane ulovligt på arbejdspladsen?

15. oktober 2020 10:46 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Få gode råd om, hvordan du faktisk er stillet juridisk.

Er sexchikane ulovligt på arbejdspladsen?
Sexchikane er selvsagt ulovligt. Foto: Scanpix

En ting er de ubehagelige situationer, der i sig selv kan være forfærdelige nok, en anden ting er det juridiske efterspil. Giver det overhovedet mening at gøre noget ud af tilfælde af sexchikane? Det gør det, mener Ret og Råd, der rådgiver om juridiske emner.

Vigtigst er det dog at slå fast, at sexchikane på arbejdspladsen naturligvis er ulovligt. Det står endda sort på hvidt i “Lov om ligebehandling”.

Der foreligger sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikke verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe en truende, fjendtlig, nedværdigende, ydmygende eller ubehagelig klima.

Ifølge advokat Dorthe Westerdahl, der står bag artiklen i Ret og Råds nyhedsbrev, er der dog reelt ikke ret mange sager om netop sexchikane, der bliver fulgt til dørs juridisk. 

– Desværre ser vi ikke ret mange sager ved domstolen eller i ligebehandlingsnævnet om seksuel chikane. Ofte er det svært at bevise sexchikanen, da den krænkede står alene med sine påstande, der bestrides af krænkeren, skriver hun.

Et godt råd er dog, at du naturligvis som krænket sørger for at gemme flest mulige beviser. Det kan være alverdens ting som SMS’er, lydoptagelser eller dine egne optagnelser. Sager om sexchikane kan enten indbringes for domstolen eller i ligebehandlingsnævnet.

“Efter lov om ligebehandling kan den krænkede få tilkendt en godtgørelse. Desværre er godtgørelsesniveauet ikke særlig højt. Efter praksis både i nævnet og hos domstolen udmåles ofte en godtgørelse mellem 12.500 og 25.000. Her er bestemt behov for at forhøje godtgørelsesniveauet”, mener Westerdahl.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu