Espersen: F16-aktion afhænger af allierede

28. januar 2013 19:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Espersen: F16-aktion afhænger af allierede
Billede mangler

Den konservative forsvarsordfører Lene Espersen glæder sig over, at et flertal i Folketinget er indstillet på at sende F16-fly til Afghanistan. Beslutningen vil dog først blive truffet senere på året.

 

Forsvarsordførere fra samtlige partier undtagen Enhedslisten er mandag aften blevet enige om en at stille et antal danske kampfly til rådighed for den internationale ISAF-styrke, men det er endnu uvist, om der bliver brug for flyene, siger Lene Espersen (K).

– Den tekst, som vi er blevet enige om, åbner op for at sende et bidrag af sted, hvis der er et behov for det. Men først skal vi se, hvad de andre lande bidrager med. Det afhænger især af vores store allierede, USA og Storbritannien. Den endelige beslutning vil først blive truffet midt på året, siger hun.

Venstre og Konservative har været varme fortalere for at sende F16-styrken til den uroplagede Helmand-provins, og Lene Espersen glæder sig derfor over opbakningen fra de øvrige partier.

– ISAF har et meget klart ønske om, at der bliver sendt kampfly til Afghanistan. Efter 2014 vil der være meget få udenlandske tropper i landet, og de har brug for beskyttelse. Og de danske piloter har jo gentagne gange, senest i Libyen, bevist, at de er exceptionelt dygtige, siger Lene Espersen.

Hun vil ikke komme nærmere ind på detaljerne i planen, der tirsdag skal drøftes i folketingsgrupperne og Udenrigspolitisk Nævn. Hun bekræfter dog forlydender om, at Danmark vil støtte den afghanske hær økonomisk.

– Vi er blevet enige om at bidrage med 100 millioner kroner årligt. Afghanistan er jo en af verdens fattigste lande, og uden hjælp udefra ville de ikke være i stand til at finansiere deres sikkerhedsstyrker. På længere sigt er det naturligvis meningen, at de selv skal betale, men vi må nok forvente, at vi kommer til at hjælpe dem gennem en flerårig periode, siger den konservative ordfører.

I regeringens støtteparti, Enhedslisten, er forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) »dybt skuffet« over, at man er parat til at forlænge indsatsen i Afghanistan.

– Det er dybt beklageligt, at man efter 12 års krig ikke er blevet klogere. Det er trist, hvis den forandring i krigsdeltagelsen, den tilbagetræning, som mange havde håbet, bare bliver en ændring af indsatsen. Det er dybt skuffende, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu