ANNONCE

Et-års dødsdag: Sådan huskes Morten Grunwald

14. november 2019 09:29 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Den 14. november er det et år siden, at danskerne tog afsked med Morten Grunwald, der døde efter et længere sygdomsforløb.

Det var et chok for nationen, men også uden Danmarks grænser, da skuespillerens nærmeste familie bekræftede, at han var gået bort.

Særligt står skuespilleren og den tidligere teaterdirektør klart i folkets minder som den lalleglade og humoristiske Benny fra Olsen Banden, der gjorde sig bemærket med sine gule sokker og skægge gangart.

Artiklen fortsætter efter videoen

Fredag er det et år siden, at Morten Grunwald døde.

Et alvorligt sygdomsforløb

I oktober 2018 blev det kendt i offentligheden, at Morten Grunwald var syg af kræft.

Det var også den sygdom, som han tabte kampen til den 15. november 2018. Forud for sin død tilbragte han et døgn på et hospice i København.

Inden da havde han fortalt, at han havde frabedt sig strålebehandling.

Skuespilleren blev 83 år gammel.

Privat bisættelse

Den 27. november tog familie, venner og kolleger den endelige afsked med Morten Grunwald, da han blev bisat i Vedbæk Kirke.

Af skuespillerens dødsannonce fremgik det, at ceremonien kun var forbeholdt familie, venner og nære kolleger.

Et eventyr med Benny

Det er ikke til at komme udenom, at danskerne – og tyskerne for den sags skyld, da filmene var populære i landet – fik stjålet deres hjerter af den altid smilende karakter Benny i de legendariske Olsen Banden-film.

Men det var ikke kun publikum, der satte pris på rollen. Det gjorde Morten Grunwald også selv.

– Det har været et eventyr. Og set i bakspejlet må man sige, at jeg var heldig at spille dengang Balling (instruktøren Erik Balling red.) satte sit hold, for rollen har da været en stor og lykkelig del af mit arbejdsliv, sagde Grunwald om rollen i 2016.

Men ifølge filmanmelder og Olsen Banden-kender Christian Monggaard er der noget helt særligt ved karakteren Benny, som seerne forelsker sig i.

– Der er få figurer, der når så bredt ud som Benny og Olsen Banden gør, lød det fra journalisten, der i 2018 udgav en bog om netop Olsen Banden i forbindelse med filmenes 50-års jubilæum.

– Han er den glade klovn, der danser rundt og vil gøre alle glade, og som logrer og jagter sin egen hale som en lille hund, når Egon roser ham, tilføjer han til Ritzau.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu