Et rungende ja fra Falklandsøerne til at forblive britiske

12. marts 2013 03:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Et rungende ja fra Falklandsøerne til at forblive britiske
Billede mangler

STORBRITANNIEN: Befolkningen på Falklandsøerne har i den to dages folkeafstemning søndag og mandag stemt overvældende ja til at forblive britisk oversøisk territorium. Ud af de i alt 1.517 afgivne stemmer stemte hele 1.513 falklændere for, skriver BBC.

 

Der var en valgdeltagelse på mere end 90 procent blandt de 1.672 stemmeberettigede britiske statsborgere ud af en befolkning på i alt 2.900 på de vindomsuste øer i det sydlige Atlanterhav.

Ifølge BBC var udfaldet af afstemningen dog givet på forhånd. Dels bor der ikke en eneste argentiner på øerne, og dels er falklænderne næsten mere britiske end deres landsmænd mange tusinde kilometer mod nord.

Spørgsmålet om hvorvidt falklænderne bør tilhøre Storbritannien eller Argentina har aldrig været begravet og gav 2. april 1982 anledning til, at Argentina invaderede øerne, hvilket igen førte til, at Storbritanniens daværende premierminister, Margaret Thatcher, sendte den britiske flåde af sted, hvorefter der udspandt sig en to måneder lang krig på de klippefyldte øer. Krigen kostede 255 britiske og 650 argentinske soldater samt tre civile falklændere livet, før de argentinske styrker overgav sig.

Argentinerne kalder øerne Las Malvinas, og spørgsmålet om tilhørsforholdet blev atter aktualiseret, efter at prøver viste, at der med stor sandsynlighed er olie i undergrunden i farvandet ved øerne.

Øboerne besluttede derfor at afholde en folkeafstemning, der i øvrigt blev overvåget af internationale observatører, selv om det er usandsynligt, at afstemningsresultatet på nogen måde vil rokke ved det argentinske standpunkt.

Som den argentinske præsident, Cristina Fernandez, har erklæret, så er indbyggernes ønsker »ikke relevante i det, der er et territorialt anliggende«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu