Et stort menneske – på mange måder

22. januar 2013 18:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Et stort menneske - på mange måder
Billede mangler

Tårnhøj klasse. Ungarns ubestridte stjerne, 209 cm høje Lazslo Nagy, er en fantastisk håndboldspiller. Men han er meget mere end det, hvis man spørger folk, der kender ham.

 

Han var faktisk så god til basketball, at han kom med i landsholdssammenhæng, og som 16-årig fik han tilbuddet om at komme til USA og blive professionel basketballspiller.

Men Lazslo Nagy valgte at blive hjemme i Szged i Ungarn, hvor han også havde udviklet sig til en lovende håndboldspiller. Så lovende, at den daværende træner for FC Barcelona, Valero Rivera, der nu er Spaniens landstræner, hørte om ham og personligt rejste til Ungarn i 2000 for at møde den 18-årige Lazslo.

Rivera tog tilbage til Spanien med en kontrakt af otte års varighed i bagagen. Grunden var lagt til en af håndboldsportens største karrierer.

Nu sker det ofte, at sportstalenter, der rejser ud i en meget ung alder til storklubber, risikerer at miste jordforbindelsen, når man pludselig vælter sig i penge og succes. Men folk, der har kendt Lazslo Nagy gennem hans lange håndboldkarriere, kan slå fast, at det aldrig skete for den langlemmede ungarer.

»Han er en utrolig social og god fyr. Han var anfører det sidste år i Barcelona. Han har været i Barcelona, siden han var 18 år, så han ved, hvad det vil sige at være ude. Derfor var han rigtig god til at tage imod de nye spillere, som kom til klubben,« fortæller Jesper Nøddesbo, der spillede sammen med Nagy i Barcelona i fem år, indtil ungareren sidste sommer flyttede hjem til Ungarn og topklubben Veszprem.

Der findes ikke noget bedre menneske

Sådan oplevede Mikkel Hansen også Nagy, da han som meget ungt stortalent kom til den spanske topklub fra de trygge rammer i fynske GOG.

»Han var god til at tage imod folk i Barcelona. Ingen tvivl om det. Nagy var en rigtig sød og fin fyr. Meget hjælpsom. Ham kan jeg ikke sige noget negativt om,« siger Mikkel Hansen.

For en tredje Barcelona-dansker, Joachim Boldsen, begyndte bekendtskabet med Nagy på samme måde. Men udviklede sig til et decideret venskab.

»Nogle mennesker klikker du med, nogle ikke. Jeg klikkede med ham fra første øjeblik. Da jeg var ny i Barcelona, var jeg lidt ældre end ham, men han tog sig af mig, og vores humor passede godt sammen, hvor utroligt det end lyder. Det udviklede sig bare til at blive et super venskab,« fortæller Boldsen, der holder godt fast i sin ungarske ven.

»Af gode årsager ses vi ikke så ofte, eftersom han bor i Ungarn, og jeg bor i Danmark. Men vi gør det, når det er muligt og lige passer ind. Jeg skriver sammen med ham en gang om måneden, og det er meget hyggeligt at høre, hvordan det går med ham i hans liv og karriere. Det er super,« siger Joachim Boldsen og understreger sin store respekt for Nagy.

»Han er et vidunderligt menneske. Der findes ikke noget bedre menneske end ham.«

Respekten for mennesket Lazslo Nagy gælder også håndboldspilleren Lazslo Nagy. Således er Boldsen og Nøddesbo enige om, at ungareren stadig er verdens bedste på sin plads.

»I mit univers er Laszlo verdens bedste højre back, og det har han været gennem meget lang tid. Han er komplet som spiller. Han er utrolig og fantastisk både i angreb og forsvar. Han er måske endda bedre som forsvarsspiller,« siger Joachim Boldsen og støttes af Jesper Nøddesbo.

»Jeg kan ikke se, hvem der skulle kunne nå op på siden af ham. Der bliver snakket meget om Kim Andersson, og han er også dygtig. Men Lazslo har det der aspekt, at han kan dække tre’er i forsvaret. Det giver ham lige den ekstra tand. Han har en fantastisk fysik og qua sin højde og vægt er han utrolig svær at styre, fordi han samtidig er så bevægelig. Så man skal virkelig være på tæerne for at stoppe ham,« siger Nøddesbo.

Tilbage til Ungarn

Lazslo Nagys imødekommenhed blev dog sat på en alvorlig prøve, da han i 2009 ragede uklar med det ungarske håndboldforbund og stoppede på landsholdet. Nagy fandt vilkårene for at spille på landsholdet utilstrækkelige. Blandt andet var han utilfreds med de forsikringsordninger, der fandtes omkring landsholdet.

Det resulterede i et regulært brud med det ungarske landshold 10. februar 2011, hvor Lazslo Nagy proklamerede, at han var definitivt færdig med det ungarske landshold. Hans andet hjemland, Spanien, var ikke sen til at reagere. Nagy blev tilbudt spansk statsborgerskab og en mulighed for at deltage ved De Olympiske Lege i London på Spaniens landshold efter en obligatorisk treårig landsholdspause.

Men så fik den 209 cm høje Nagy et kontrakt-tilbud fra den ungarske storklub Veszprem, som han ikke ville sige nej til. Og efter 12 år i Barcelona vendte han sidste sommer hjem til Ungarn igen, hvor han også fandt sammen med hjemlandets håndboldforbund og accepterede atter at repræsentere sit fødeland.

Laszlo Nagy gjorde comeback i to VM-kvalifikationskampe mod Norge i juni sidste år, som Ungarn vandt sammenlagt og dermed kvalificerede sig til VM i Spanien. Her er det foreløbig lykkedes at komme frem til kvartfinalen, hvor Ungarn i aften møder Danmark i Palau Sant Jordi.

Lad os håbe, at vi ikke efter den kamp ønsker, at Lazslo Nagy tilbage i 1997 havde valgt at blive basketballspiller i stedet for at satse på håndboldsporten. B

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu