Etnisk uro spøger i kulissen ved Kenyas valg

3. marts 2013 17:14 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Etnisk uro spøger i kulissen ved Kenyas valg
Billede mangler

KENYA: Frygten for en gentagelse lurer i baghovedet, når 21 millioner borgere i Kenya mandag går til valg.

 

Da der i 2007 sidst var valg i det østafrikanske land, endte det med flere end 1.000 dræbte, mens en halv million kenyanere blev tvunget på flugt.

Så galt går det næppe ved valget mandag, hvor der både skal vælges præsident og medlemmer af parlamentets to kamre. Det vurderer en dansk Kenya-kender.

»Der er sket rigtig meget i Kenya siden 2007. Landet har fået en ny forfatning, der er den mest progressive og demokratiske i Afrika med styrkelse af domstolenes uafhængighed, sikring af kvinders rettigheder, bekæmpelse af fattigdom og andre vigtige områder. Landet står i en helt anden situation og vil være langt bedre til at tackle valgsituationen,« siger Frans Mikael Jensen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Valget kan dog blive kontroversielt, da en af de to topkandidater, Uhuru Kenyatta, er anklaget ved Den Internationale Straffedomstol i Haag for at opildne til etnisk vold i kølvandet på valget i 2007.

»Det er et problem, at retsopgøret efter sidste valg ikke er afsluttet endnu. Hvis præsidentvalget ikke afgøres i første runde, skal der afholdes en anden runde 11. april. Det er lige nøjagtig den dag, hvor Uhuru Kenyatta og hans allierede, William Ruto, skal møde i Haag. Det er meget uheldigt, at landet ikke selv har afklaret retsopgøret, da man faktisk har love, hvor man kunne have ført sagerne ved egne domstole,« siger Frans Mikael Jensen.

Uroen ved sidste valg bunder i rivalisering mellem de to etniske grupper, luo og kikuyu. Er man luo, stemmer man sandsynligvis på den siddende premierminister, Raila Odinga fra Den Orange Demokratiske Bevægelse. Er man derimod kikuyu, er der en vis sandsynlighed for, at man foretrækker Kenyatta og Den Nationale Alliance.

Kenyatta er søn af landsfaderen Jomo Kenyatta og er under skarp kritik af sine politiske modstandere for være skyld i urolighederne i 2007. Kenyatta siger omvendt, at Odinga og hans allierede går vestlige landes ærinde og er i lommen på de tidligere kolonimagter.

Kenya er på mange måder et moderne afrikansk samfund, hvor der er en stor middelklasse, der tilnærmelsesvis lever som den danske middelklasse. Samtidig lever en gruppe af befolkningen i ekstrem fattigdom, så etniske og sociale forskelle udfordrer landets sammenhængskraft.

Mandagens valg vil blive fulgt med stor interesse, fordi det giver et fingerpeg om, hvor Kenya er på vej hen.

»Det internationale samfund har en kæmpe interesse i, at Kenya er et stabilt og fremgangsrigt land. Det er en forudsætning for ro i regionen,« siger Frans Mikael Jensen.

»Der er en hel masse ting, der går i den rigtige retning – ny forfatning og overgang til et decentralt styre, der minder om vores kommunale selvstyre. Men det store dilemma er, hvad der vil ske, hvis Kenyatta vinder valget, samtidig med at han er anklaget ved Den Internationale Straffedomstol. Hvis han vælger ikke at møde op eller bliver dømt ved domstolen, så kan det betyde, at interessen for at investere i landet forsvinder, og at landet kastes ud i nye uroligheder,« forklarer han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu