ANNONCE

EU advarer om coronamisinformation

17. marts 2020 22:13 | Af: Ritzau Fokus

Der spredes usande nyheder om coronavirus, og det er vigtigt at følge med hos myndighederne, siger EU-kontor.

EU advarer om coronamisinformation
EU-Kommissionen anbefaler, at man lytter til blandt andet WHO, når man orienterer sig om den seneste udvikling omkring coronavirus. WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, holder pressemøder om corona og WHO informerer på sociale medier. Foto: Christopher Black/Who/Reuters

Læs om den seneste udvikling om coronavirus, lyder opfordringen fra EU-Kommissionen.

Men.

Lige så vigtigt er det at være opmærksom på falske historier, som i øjeblikket findes på blandt andet sociale medier.

– Følg råd fra din læge og fra nationale og lokale sundhedsmyndigheder, skriver Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed i EU-Kommissionen på Twitter.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Samtidig opfordres der til, at man holder sig orienteret via de kanaler, som WHO og EU benytter.

Her formidles den seneste udvikling også på sociale medier som Facebook og Twitter.

WHO har for nylig indgået et samarbejde med Facebook. Opslag til brugerne skal sikre, at eksperters viden og råd om coronavirus når ud til borgere over hele kloden.

– Pas på fake news og misinformation, som er ondsindet og vildledende. Efterprøv det hos pålidelige kilder, skriver generaldirektoratet.

Fake news rammer bredt

Udbruddet af virus har på et par måneder spredt sig til hele verden. Det udsprang fra Kina. Her har myndighederne tilsyneladende fået styr på udbruddet ved hjælp af håndfast inddæmning.

I Europa er Italien værst ramt. Men virusset har fat i befolkninger i alle europæiske lande.

Den Europæiske Revisionsret (ECA) har tirsdag meddelt, at den vil undersøge EU’s forsøg på at bekæmpe misinformation og fake news.

Revisorerne vil blandt andet se på den handlingsplan, som EU-Kommissionen har sat i værk for at bekæmpe fake news. De ser på initiativer til at imødegå falske kampagner fra Rusland.

Og de ser på samarbejdet med it-giganter i USA som Facebook og Google.

Ifølge ECA er det netop sundhed, men også migration, klima og andre følsomme områder, der rammes af misinformation og fake news.

– Borgerne i EU skal vide, om EU’s plan mod misinformation er effektiv, siger ECA-medlem Baudilio Tomé Muguruza. Han skal lede undersøgelsen.

Han tilføjer, at “ethvert forsøg på ondsindet eller bevidst underminering og manipulering af den offentlige debat er en trussel mod EU”.

ECA har til opgave at sikre en korrekt og effektiv brug af EU-borgernes skattekroner.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu