EU-chef afgør ikke dansk rabat

25. januar 2013 11:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU-chef afgør ikke dansk rabat
Billede mangler

Det kommer ikke til at få nogen betydning for budgetforhandlingerne, at EU-budgetkommissæren afviser Danmarks rabatkrav, lyder det fra professor og EU-ekspert.

 

Sådan lyder det fra EU-ekspert Peter Nedergaard, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Det overrasker ham ikke, at EUs budgetkommissær, Janusz Lewandowski, i fredagens Politiken blankt afviser det danske rabatkrav.

– Der er ikke noget nyt i, at Kommissionen ikke mener, der er belæg for at give Danmark en rabat, for det har de altid været imod. Men vi skal huske på, at det ikke er Kommissionen, der beslutter noget som helst. De kommer med råd, og selvfølgelig lytter politikerne til dem, men i sidste ende er det stats- og regeringslederne, der bestemmer, siger Peter Nedergaard.

EU-Kommissionen fungerer som en slags centraladministration, der fremlægger forslag for politikerne og kommer med råd, men det er stats- og regeringslederne, der lægger stemmer til i sidste ende.

Fem af EU-landene, Storbritannien, Tyskland, Holland, Østrig og Sverige, får i dag milliardstore rabatter, og ingen af disse er givet med EU-Kommissionens velsignelse, forklarer professoren.

Helle Thorning-Schmidt går til budgettopmødet med et krav om en årlig dansk EU-rabat på én milliard kroner i årene 2014-2020, fordi Danmark faktisk betaler mere til EUs budget, end vi får retur.

Janusz Lewandowski kalder kravet »en atombombe«.

– I er det næstrigeste land i EU, og i mine beregninger er Danmark ikke kandidat til en rabat, siger budgetkommissæren til Politiken.

Men vurderingen fra Peter Nedergaard lyder, at Helle Thorning-Schmidt højst sandsynligt kan få sin EU-rabat, når de 27 EU-lande holder topmøde 7. til 8. februar, som bliver afgørende for fastsættelsen af det syvårige EU-budget.

– Nu har statsministeren proklameret, at hun vil nedlægge veto, hvis ikke vi får en rabat, så i den forstand er det jo hende, der beslutter det. Holder hun fast i det, så får vi en rabat, for EU skal jo have et budget, siger professoren.

Selvom der ifølge Peter Nedergaard ikke er noget nyt i, at EU-Kommissionen ikke er rabatglade, så er det i hans øjne alligevel en smule usædvanligt, at budgetkommissæren aktivt blander sig i debatten.

– Det er bemærkelsesværdigt, hvis han selv har opsøgt Politiken og aktivt er gået ind i kampen. Men hvis han er blevet spurgt direkte, så skal han sige det, han siger her, lyder det.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu