EU-finansskat kan øge markedernes udsving

15. februar 2013 12:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU-finansskat kan øge markedernes udsving
Billede mangler

Skat til spekulanter og børsmarkedets hysteriske kællinger. Sådan blev  en fælles EU-skat på finansielle transaktioner præsenteret. Men det er langt fra sikkert, at det bliver den reelle effekt, hvis der bliver indført en skat på handel på værdipapirer, sådan som 11 EU-lande netop nu planlægger at gøre.

 

Med en skat på 0,1 procent af aktie- og obligationshandler og 0,01 procent på derivathandler vil finansskatten betyde, at det bliver dyrere at handle på markedet.

»Hele idéen er, at man betaler hver gang man handler, og derfor vil den langsigtede investor som en pensionskasse ikke blive nær så hårdt ramt som en meget kortsigtet investor, der hele tiden køber og sælger,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School.

Han påpeger, at forskning har vist, at den ellers så udskældte korte handel ikke skaber ustabilitet. Tværtimod. De mange handler skaber nemlig likviditet i markedet og gør det lettere at købe og sælge værdipapirer – til den rigtige markedspris, vel at mærke.

“Det har vist sig, at udsvingene på markedet stiger, når der bliver lagt skat på. Det hænger sammen med, at f.eks. hedgefondene, som står bag de mange hurtige handler, rent faktisk kan have en begrænsende effekt på volatiliteten (markedets udsving, red.), fordi de finder forkert prissatte aktiver – altså f.eks. aktier, som er faldet mere, end de egentlig er værd – og køber op. På den måde kan de bremse markedets selvsving,” siger Jesper Rangvid og understreger samtidig, at også pensionskasser i høj grad bruger de såkaldte derivathandler som et finansielt redskab til at afdække deres risici.

Både den canadiske centralbank og Danmarks Nationalbank advarer mod denne utilsigtede konsekvens af en finansskat. I en rapport fra efteråret 2012 skriver den canadiske centralbank således:

“En række studier indikerer, at en FTT (skat på finansielle transaktioner, red.) skader markedskvaliteten og betyder stigende volatilitet og både faldende markedslikviditet og handelsvolumen.”

Den canadiske centralbank advarer klart mod en sådan skat:

“Når prisen på at anskaffe et værdipapir stiger, så stiger kravet til afkast og omkostninger til kapital også. Som et resultat kan en FTT reducere flowet af profitable projekter, faldende niveauer af produktion, ekspansion, kapitalinvestering og endda faldende beskæftigelse.”

Allerede tilbage i november 2011 pointerede Nationalbanken dette i et høringssvar, og i går oplyste Nationalbanken til Berlingske, at denne vurdering fortsat gælder nu, hvor 11 EU-lande planlægger at indføre en sådan skat på transaktioner.

“Det er Nationalbankens vurdering, at afgiften vil have uønskede virkninger på de finansielle markeder. Afgiften vejer tungt i forhold til handler med lille margin. Det vil gøre kapitalmarkederne mindre effektive og trække i retning af øget volatilitet,” skrev nationalbankdirektør Per Callesen i et høringssvar til Skatteministeriet i november 2011. 

Nationalbanken mener samtidig ikke, at finansskatten vil lægge en dæmper på de virkelig spekulative handler, som ellers også har været en del af argumentet for at indføre en skat på værdipapirhandel:

“Samtidig kan afgiften ikke forventes mærkbart at begrænse uønskede spekulative handler, da den potentielle gevinst ved disse handler er meget stor i forhold til handelsomkostningeme,” lyder det i høringssvaret.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu