EU-finansskat rammer danske pensionskunder

14. februar 2013 23:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU-finansskat rammer danske pensionskunder
Billede mangler

De danske pensionsopsparere får mindre i afkast, hvis den europæiske finansskat bliver vedtaget. Selv om den danske regering foreløbigt har sagt nej til at indføre en skat på handel med værdipapirer, rammer bivirkningerne af den skat, som kun 11 EU-lande endnu har meldt sig klar til at indføre, også Danmark, skriver Berlingske.

 

Det sker, fordi EU-Kommissionens forslag om skatten, der forventes at indbringe mellem 30 og 35 milliarder euro (cirka 220-260 milliarder kroner) om året, forsøger at imødegå de kritikere, der frygtede, at skat på handel med værdipapirer i én region af verden blot vil få handlen til at flytte uden for disse lande med jobtab og negativ vækst til følge. Men indførslen af et såkaldt udstedelsesprincip gør værdipapirets nationalitet ligeså afgørende som den geografiske placering af handlen. Kort sagt betyder det, at der også skal betales finansskat, hvis en BMW-aktie – udstedt i Tyskland bliver handlet på børsen i New York.

Netop denne opdatering har en bivirkning for danskerne og deres store pensionsformue på mere end 3.300 milliarder kroner.

»Der er ingen tvivl om, at blandt andet danske pensionsopsparinger vil blive ramt, også selv om Danmark vælger at stå uden for skatten,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School.

Han påpeger samtidig, at skatten også rammer danskere, der sparer op i investeringsforeninger, der har aktiver fra disse lande:

»Det er alt andet lige et argument for at gå med: At vi alligevel bliver ramt af nogle negative effekter fra skatten, men ikke får penge i statskassen af det.«

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og skatteekspert, bakker op: »Uanset hvad vi gør, bliver vi berørt. Men det er et meget svært regnestykke, hvis man skal se på, om det kan betale sig at gå med. For selv om det vil give store offentlige indtægter, vil det også ramme finanssektoren endnu hårdere.«

Arbejdsmarkedspensionsselskabet Industriens Pension har regnet på konsekvensen for deres 400.000 medlemmer, hvis forslaget bliver til virkelighed.

I dag er 12 procent af selskabets formue på 110 milliarder kroner sat i værdipapirer fra de 11 lande, og derfor vil forslaget øge investeringsomkostningerne med otte procent – det svarer til 50 millioner kroner i ekstra udgifter hvert år.

»Der er kun ét sted at tage pengene fra – kundernes afkast. Vi er et lukket system, så er der ikke noget overskud at file på. Selv om en skat på 0,1 procent og 0,01 procent lyder meget uskyldigt, så bliver det til store beløb, når man som os skal håndtere store investeringsporteføljer. Selv om man er en langsigtet investor, så er der mange handler,« siger investeringsdirektør Jan Østergaard, der i så fald vil forsøge at investere udenom de 11 lande.

Endnu er det uafklaret, hvordan det rent juridisk og praktisk skal gøres muligt at hente skatten hjem til ét land, hvis værdipapiret handles på en børs i et andet land. Allerede nu har USA meldt sig på banen med skarp kritik.

I et brev til Kommissionen, som Berlingske er i besiddelse af, advares EU-landene om, at de styrer mod traktatbrud, hvis de vedtager forslaget. Brevet er underskrevet af blandt andet The United States Chamber of Commerce og The Financial Services Forum, der repræsenterer 19 af de mægtigste finansielle selskaber i USA, og striden kommer midt i de igangværende forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og USA.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra økonomiminister Margrethe Vestager (R), men ifølge Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen (S), er regeringen opmærksom på problemet:

»Nu lader vi vores egne embedsfolk kigge på det først. Jeg tror, man skal lade være med at gætte på konsekvenserne af det, så det vil jeg afholde mig fra, men vi følger det nøje.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu