EU forlænger våbenembargo mod Syrien

19. februar 2013 00:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU forlænger våbenembargo mod Syrien
Billede mangler

EU-landene er blevet enige om at forlænge våbenembargoen mod Syrien i tre måneder, men samtidig justere den, så det bliver muligt at støtte oppositionen på anden vis for at beskytte civilbefolkningen.
Set med danske øjne er kompromisset godt nyt, mener udenrigsminister Villy Søvndal (SF), da våbenembargoen ellers ville være udløbet med udgangen af februar.

 

»Der skal ikke herske tvivl om Danmarks udgangspunkt. Vi ønsker ikke en yderligere militarisering af konflikten, men går efter en politisk løsning. Der er på nuværende tidspunkt ikke noget grundlag for at tro, at det vil gavne at sende våben ind i Syrien. Samtidig er der et reelt dilemma, når styret i Syrien og de mere ekstreme grupperinger får masser af våben, mens de mere moderate kræfter, som vi gerne så styrket, står svagere,« siger Villy Søvndal.

»Jeg er tilfreds med, at vi nu forlænger embargoen mod at sende våben ind i Syrien med yderligere tre måneder, men samtidig præciserer, at EU-landene godt kan støtte oppositionen i Syrien med eksempelvis træning, beskyttelsesudstyr eller andet »ikke-dødbringende« materiel for at beskytte civilbefolkningen,« fortsætter han.

Udenrigsministrene drøftede også situationen i Mali og lancerede formelt EU’s militære træningsmission, som får til opgave at understøtte Malis regeringshær samtidig med, at EU’s udviklingsbistand til Mali gradvist genoptages.

Der blev gjort status på den seneste militære udvikling i det nordlige Mali, hvor franske og maliske styrker har generobret områder, der tidligere var besat af islamistiske oprørsgrupper, og der var entydig støtte til den franske indsats i Mali og ønske om snarest muligt at gennemføre den fulde indsættelse af den afrikansk-ledede styrke i Mali, AFISMA.

Oprørerne er endnu ikke besejret, hvilket den seneste tids sammenstød understreger.

Ministrene var enige om behovet for at supplere den militære indsats med et styrket fokus på en accelereret politisk proces i Mali inden for den ramme, den maliske regering har udstukket i sin køreplan for en demokratisk overgang.

EU ønsker også at fastholde presset på overgangsregeringen i Mali for at sikre en hurtig indfasning af køreplanen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu