EU krydser fingre for italiensk valg

24. februar 2013 11:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU krydser fingre for italiensk valg
Billede mangler

ITALIEN: Den tidligere premierminister Silvio Berlusconi, der endnu en gang skabt overskrifter for at kritisere den afgående teknokrat-premierminister, Mario Monti, for at spare for meget, ligger efter sigende lige i halen af den sandsynlige valgvinder Pier Luigi Bersani i Italien, skriver Reuters. Søndag morgen åbnede valgstederne i eurozonens tredjestørste økonomi.

 

Valget bliver derfor også fulgt nøje af de øvrige EU-lande, herunder især Tyskland, som håber, at den kommende italienske regering kan trække Italien ud af dens økonomiske krise og dermed forbedre gældskrisen i EU generelt.

Nogle af de første italienere ved stemmeurnerne søndag morgen udtrykte frygt for, at valget ikke vil give en klar vinder, og at det kan føre til en periode med politisk dødvande med en koalition, der måske ikke vil holde længe.

»Jeg tror, at vi kan blive nødt til at gå til valg igen. Jeg forventer ustabilitet de kommende to år,« sagde Vincenzo D’Ouria til Reuters fra et valgsted i Milano.

Også Mario Monti afgav sammen med sin kone sin stemme tidligt søndag morgen. Den afgående teknokrat-premierminister står i spidsen for midter-blokken Scelta Civica og vil kun gå med i en kommende regering som en slags lillebror til et større regeringsparti.

De seneste meningsmålinger for to uger siden viser, at det snildt kunne blive centrumvenstre-partiet Partito Democratico med Pier Luigi Bersani, men partiet vurderes af visse iagttagere til at få svært ved at forme en stabil og reformivrig koaltion.

Den skandaleombruste Silvio Berlusconi, rigmand og tidligere premierminister, har efter sigende halet ind på Bersani i valgkampens sidste dage og ligger blot nogle procenter efter. Det interessante bliver således, om den 76-årige Berlusconi, der har givet gavmilde løfter i en økonomisk krisetid, kan generobre magten til sandsynligvis skræk og rædsel for eurozonens medlemslande.

Den tidligere komiker, Beppe Grillo, og partiet Movimento 5 Stelle bliver sandsynligvis den tredjestørste blok ved valget, men opfattes primært som en protestbevægelse imod det etablerede politiske system.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu