EU ser svag vækst forude

22. februar 2013 17:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU ser svag vækst forude
Billede mangler

Den økonomiske nedtur forsætter i år for de 17 eurolande, som dermed for første gang nogensinde oplever faldende velstand for andet år i træk. Men også Danmark får en mindre fremgang i velstanden i år end tidligere vurderet.

Sådan lyder dommen fra Europa-Kommissionen, som netop har udsendt sin vinterprognose for de 27 EU-lande, der tilsammen udgør tæt ved en femtedel af hele verdensøkonomien.

Den danske vækst skønner Europa-Kommissionen i år bliver på bare 1,1 procent, hvilket er en del mindre end de tidligere skønnede 1,6 procent. Til gengæld er skønnet nu nogenlunde på omgangshøjde med de 1,2 procent, som også regeringen har forudset i sin seneste prognose.Afdæmpet optimisme

Også når det gælder alle de 17-eurolande under ét, der aftager op mod 40 procent af dansk eksport, er optimismen afdæmpet. De ventes at få et fald i bruttonationalproduktet (BNP) på 0,3 procent i år efter et dyk på 0,4 procent sidste år. Så sent som i efteråret skønnede Europa-Kommissionen ellers en fremgang i euroområdet på 0,1 procent i år. Men det er først i 2014, væksten vender tilbage med 1,4 procent i euroområdet og 1,7 procent herhjemme, vurderes det nu.

Når det gælder Danmark er der dog risiko for, at udviklingen bliver værre end ventet, fordi regeringens forsøg på at puste liv i det private forbrug med lavere skatter og udbetalingen af efterlønspenge, har skuffet. Husholdningerne er således mere optaget af at spare op end af at forbruge. Også det såkaldte investeringsvindue til erhvervslivet og de lidt svagere økonomiske udsigter på Danmarks store eksportmarkeder kan trække væksten ned herhjemme, vurderes det.

Der er dog også mulighed for, at den lidt bedre stemning i de 17 eurolande smitter af på udviklingen herhjemme, fremhæves det i prognosen, som også forudser faldende beskæftigelse og stigende arbejdsløshed i Danmark. Ledigheden ventes at stige fra 7,7 procent sidste år til 8,0 procent af arbejdsstyrken i år, hvilket er »højt i et historisk lys«, som det hedder i analysen.Svært for Danmark

Chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra AE-rådet siger dog, at det bliver »svært for Danmark« at nå en vækst på 1,1 procent i år, og cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank kalder også de nye skøn for »optimistiske«.

»De seneste økonomiske nøgletal for Danmark har ikke været opløftende. Dansk økonomi balancerede på kanten af økonomisk tilbagegang i slutningen af sidste år, og væksten skal tage betydeligt til i styrke i år, før Europa-Kommissionen får ret i sine forventninger om den danske vækst,« siger han.

Tyskland ventes kun at få en vækst på 0,5 procent i år, og at Danmark skulle være i stand til at levere en fremgang, der er mere end dobbelt så stor som dette, er efter Steen Bocians opfattelse, næppe realistisk.

Europa-Kommissionen skriver i sin nye analyse, at der er tegn på, at økonomien i Europa »har passeret bunden«.

De finansielle markeder er fortsat skrøbelige, men de er blevet mere rolige, og det kan føre til, at virksomheder og lønmodtagere begynder at tro lidt mere på fremtiden, hvilket kan få den indenlandske efterspørgsel til at stige. Der peges også på, at indikatorerne for tilliden til fremtiden er steget siden oktober sidste år, men at de fortsat befinder sig på et lavt niveau.

Andre ledende indikatorer, så som industriproduktionen, tyder også på, at det værste er ovre for denne gang. Men usikkerheden er stadig meget stor, hvorfor der er risiko for, at den spæde fremgang slås i stykker.

Arbejdsløsheden i eurolande vil holde sig på over 12 procent af arbejdsstyrken, hvilket er et »meget alvorligt problem«, som lederen af Europa-Kommissionens økonomiske afdeling, Marco Buti, udtrykker det. Bedre går det dog med de offentlige underskud, som ventes at falde fra 4,2 procent af BNP i eurolandene i 2011 til 3,5 procent sidste år og yderligere ned til 2,8 procent i år, hvorved de er nede under den officielle smertegrænse på tre procent.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu