EU sikrer flyansattes rettigheder

20. april 2012 16:45 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
EU sikrer flyansattes rettigheder
Billede mangler

Lavprisselskaber som Ryanair, Norwegian og Primera Air bliver nu tvunget til at socialsikre stewardesser og piloter i det land, hvor de bor.
For danske stewardesser, pursere og piloter betyder det, at de nu får ret til danske ydelser som for eksempel dagpenge, folkepension og børnetilskud, uanset at de arbejder på tværs af landegrænser.
– Nogle flyselskaber har været meget kreative med at udnytte et smuthul i lovgivningen, som nu er lukket. Der har været en tendens til at gå efter laveste fællesnævner og socialsikre de ansatte i de lande, hvor det er billigst, siger EU-parlamentariker Emilie Turunen (SF).
Flyvebranchens Personaleunion har tidligere beskrevet over for Newspaq, hvordan nogle selskaber har udnyttet hullet til at ansætte personale uden nogen som helst social sikring eller krav om betale skat. De ansattes manglende rettigheder betød, at de kunne blive fyret uden særlig grund og uden mulighed for at køre en sag mod arbejdsgiveren.
– Man ansætter folk på vilkår, hvor det decideret fremgår af kontrakten, at det selskab, der er et rekrutteringsbureau på Guernsey, intet ansvar har i forhold til Skat og social sikring af medarbejderens ansættelsesforhold, sagde formand Thilde Waast tilbage i januar.
Emilie Turunen kalder EU-parlamentet arbejde for en sejr for “lidt bedre forhold” for de ansatte i flyselskaberne. For den almindelige forbruger betyder det formentlig, at det bliver dyrere at rejse med lavprisselskaberne.
“Vi er jo alle sammen glade for billige billetter. Men det kan også blive for billigt. Hvis selskaberne er nødt til at skære helt ind i benet af de grundlæggende forhold for de ansatte, så er det blevet for billigt. Så vi skal måske betale lidt mere for de helt billige billetter. Men det synes jeg også er fair nok,” siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu