EU stopper bonusfest i bankverdenen

28. februar 2013 08:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU stopper bonusfest i bankverdenen
Billede mangler

EUs bonushammer har i den grad retning mod bankcheferne. Efter otte timers benhård forhandling sent onsdag er repræsentanter fra de 27 EU-lande blevet enige om at pålægge direktører i banker nogle af verdens mest stramme regler, når det gælder bonusordninger.

 

Kompromiset betyder, at bankchefer som udgangspunkt fremover kun kan få stillet en bonusordning i sigte, der har en der har samme værdi som deres årsløn. Bonusordningen kan dog skrues op til det dobbelte, hvis 66 procent af aktionærerne siger o.k. til det. Er under halvdelen af bankens ejere repræsenteret til afstemningen, kræver en dobbeltbonus 75 procents tilslutning.

Det vil i realiteten gøre det særdeles svært at få en dobbeltbonusordning igennem i en børsnoteret bank.

Der er ikke sat blæk på aftalen endnu, men alt tyder på, at aftalen er en realitet, og at der dermed er sat en stopper for 18 måneders forhandlinger om fremtidens fælleseuropæiske regelsæt på området. Sådan lyder vurderingen i hvert fald fra EU-kommissæren for indre marked og tjenesteydelser, franske Michel Barnier.

»Jeg har svært ved at tro, at vi vil komme til at skrinlægge denne aftale,« siger han ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.

Aftalen kommer som en forlængelse af Basel III-bankreglerne, der blev i verden for at polstre bankerne til en eventuel fremtidig krise – og til dels for at »straffe« dem for deres handlinger under og op til den finansielle nedsmeltning i 2008. Onsdagens håndslag fastslår også, at EU-landene skal skrue op for lovgivningstempoet og sørge for at få implementeret de aftalte Basel-tiltag. De nye regler ventes at kunne træde i kraft i 2014.

Med aftalen håber lovgiverne i EU, at dagene, hvor man kunne forarges over bankchefers trecifrede millionbonusser, er forbi. Det både for at undgå offentlig vrede over de eksorbitante lønaftaler og for at modvirke de negative konsekvenser, som kritikere hævder, der er ved de store bonusaftaler: Nemlig, at topchefernes fokus på egen profit kommer til at overskygge virksomhedens langsigtede strategi.

Og at aftalen er noget af det restriktive, der endnu er set, er der ikke tvivl om blandt eksterne kommentatorer.

»EU tager den hårdeste kurs blandt verdens største markeder, når det gælder bankchefers aflønning,« siger Karen Shaw Petrou, partner ved den amerikanske tænketank Federal Financial Analytics, ifølge Bloomberg og tilføjer:

»Det kan godt være, at bankerne får lempet på den regulering, de ellers havde udsigt til, men de kommer også til at betale for det i form af ændrede bonusvilkår.«

Med aftalen er der en række lande, der må bøje nakken og erkende nederlag – deriblandt Storbritannien. De britiske parlamentarikere har pt. været meget tilbageholdende over for en hårdere regulering af finansverdenen. Det blandt andet på grund af tradition, og fordi finanssektoren i London er så stor og magtfuld, som den er.

I denne omgang har Storbritanniens finansminister, George Osbourne, dog måttet bøje nakken for flertallet, ser det umiddelbart ud til. Han og regeringen skal nu beslutte, om de vil kæmpe videre for Storbritanniens synspunkter – eksempelvis ved at gennemtrumfe en afstemning blandt EUs finansminstre – eller om briterne skal hejse det hvide flag i denne sag.

Det er dog tvivlsomt, om briterne orker at kæmpe videre. Andre regeringsrepræsentanter ser ud til at være lettede over, at det endelig er lykkes at få fælles fodslag på området. Deriblandt Irlands finansminister Michael Noonan, der påpeger, at man bør se på alle bankaftalerne – og deres konsekvenser – som helhed.

»Denne totale revidering af bankreglerne i EU vil sikre, at bankerne i fremtiden har nok kapital – både i form af kvalitet og kvantitet – til at modstå markedsmæssige chok. Dette vil sikre, at skatteydere på tværs af hele Europa er beskyttet i fremtiden,« siger han ifølge den tyske nyhedstjeneste Deutsche Welles hjemmeside.

De europæiske lovgivere håber på, at både de nye bonusregler og Basel III-aftalerne kan være implementeret i medlemslandenes lovgivning allerede 1. januar 2014. Lykkes det ikke at overholde den deadline, så skal reglerne være implementeret seneste 1. juli 2014.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu