EU til de ledige: I må have tålmodighed

15. marts 2013 00:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU til de ledige: I må have tålmodighed
Billede mangler

EU placerer kampen mod den store ungdomsarbejdsløshed i Sydeuropa og manglen på økonomisk vækst centralt på sin politiske dagsorden, men på det topmøde, der sluttede torsdag, var der ingen nye initiativer. Reformpolitikken og den stramme budgetdisciplin skal have lov til at »virke«, lød budskabet fra stats- og regeringscheferne til de unge mennesker efter et kort og udramatisk topmøde. Samtidig skal allerede vedtagne vækstinitiativer nu snart føres ud i livet, lød det ifølge Berlingske.

 

I aften har vi sendt et klart signal om, at v alle sammen står bag den strategi, vi har valgt. Vi er klar over, at det er et langt sejt træk. Vi har også sendt et klart signal om, at vi agter at føre de beslutninger ud i livet, som vi allerede har truffet. Beslutningerne, vi har truffet, er rigtige. Nu handler det dynest set om at bide tænderne sammen og få det gjort,« sagde den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Den tyske kansler Angela Merkel fortalte, at Sveriges og Finlands repræsentanter fortalte om deres erfaringer med svære reformer i 1990erne, der var lang tid om at virke.

»Vi har talt om en mellemfase. At der ofte er meget lang tid imellem gennemførelsen af reformer og virkningen af reformen for eksempel med mere vækst og flere arbejdspladser,« sagde Angela Merkel.

I konklusionerne fra topmødet, fastslår EU-lederne, at holdbar vækst, beskæftigelse og konkurrenceevne skal gå hånd i hånd med bekæmpelse af budgetunderskud og reformer. Mange økonomer og flere stats- og regeringschefer havde på forhånd efterlyst en langsommere indfasning af sparekravene, men det er der ikke lagt op til. Ifølge konklusionerne skal der være et »passende mix« af udgifter og indtægter på medlemsstatsniveau, inklusiv hurtigvirkende, målrettede initiativer til at fremme vækst støtte jobskabelsen, især for de unge.

EU havde sidste år samlet set negativ vækst og regner i år med nulvækst i økonomien. Arbejdsløsheden vokser og i Spanien er ungdomsarbejdsløsheden på 56 procent. Både Thorning og Merkel blev spurgt, om de ikke burde have noget mere at tilbyde.

»Jeg tror, at det vigtigste for de unge, der er arbejdsløse og alle de andre, der er arbejdsløse, det er, at de kan se, at vi fortsætter på det spor, vi har lagt. At vi står inde for den strategi, vi har lagt, og at vi gennemfører de ting, vi har sagt. Vi vedtog en rigtig god Vækst- og Beskæftigelsespagt i juni sidste år. Meget af det er vi i gang med at føre ud i livet. Meget af det tror jeg også kommer til at virke. Nu skal vi så sætte ekstra turbo på. Og det er det, vi har sagt til hinanden i dag,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Spørgsmål: I forhold til ungdomsarbejdsløsheden har I jo ikke noget nyt?

»Det vigtige er at holde strategien og ikke gå i panik. Det er det, vi gør i Danmark og på europæisk plan. Vi har en række initiativer til de unge. Og det har vi haft i noget tid, sagde Helle Thorning-Schmidt ifølge Berlingske og nævnte blandt andet en ungegaranti og aktionsgrupper i de hårdest ramte lande.

Angela Merkel talte om at få de afsatte midler hurtigere ud til de unge.

»Jeg havde ikke indtryk af, at vi har fortiet noget. Vi har tværtimod set realiteterne klart i øjnene, og nu er det opgaven at finde de bedst mulige veje til at give mange unge mennesker, men også ældre mennesker, en chance med de forhåndenværende penge,« sagde Angela Merkel.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, er tilfreds med strategien, som han mener er ved at vise resultater med lavere renter og stigende konkurrencekraft, men han er utålmodig med tempoet i væksten.

»På europæisk plan har EU-Kommissionen fremsat en række forslag, der kan stimulere væksten. Men vi er nødt til at øge tempoet i implementeringen. Den er for lav og for langsom,« siger José Manuel Barroso.

EUs præsident, Herman van Rompuy, beskriver en gruppe EU-ledere, der er fuldt ud bevidste om«de stigende frustrationer og fortvivlelsen«, men vil fastholde kursen.

»Den eneste vej ud af krisen er at tackle de grundlæggende årsager,« sagde han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu