ANNONCE

EU-topmøde kan medføre dansk afstemning

8. december 2011 08:55 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
EU-topmøde kan medføre dansk afstemning
Billede mangler

De 27 EU-landes ledere mødes i aften i Bruxelles for at spise en uformel middag sammen og drøfte gældskrisen i eurozonen.
Og fredag lyder så det formelle startskud til det topmøde, der kan blive afgørende for unionen.
“Der er forskellige forslag fremme. Der er nogle, der mener, at vi skal have en traktat med konvent og folkeafstemninger. Og så er der nogle, der mener, at det kan gøres rimeligt hurtigt og få sagen overstået til marts,” siger EU-ekspert, professor Marlene Wind fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
Tyskland og Frankrigs parløb mellem kansler Angela Merkel og præsident Nicolas Sarkozy kan føre til en ny traktat med strengere budgetdisciplin i eurozonen.
Lederne af de to største økonomier i EU ønsker også en særlig skat på finansielle transaktioner og en harmonisering af skatterne i eurolandene.
Præsidenten for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, ønsker i stedet en plan, der kun medfører traktatændringer.
Samtidig er der særinteresser på spil blandt de 10 lande, der står uden for euroen, og som vil forlange noget til gengæld for de ændringer, som de skal lægge stemmer til.
“Der er så mange uafklarede ting lige nu, at det er umuligt at sige, hvor vi lander henne, om det ender med en reel traktatændring med hele det cirkus, det medfører eller mindre ændringer i den eksisterende traktat bliver vi først klogere på, når vi ved, hvor de forskellige parter står,” siger Marlene Wind.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu