EU vil have del i Grønlands undergrund

1. februar 2013 13:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU vil have del i Grønlands undergrund
Billede mangler

Den grønlandske undergrund er rig på mineraler, sjældne jordarter og olie, som internationale virksomheder gerne vil have fingrene i.

 

På nuværende tidspunkt er det ganske få af de i alt 116 licenser til at undersøge og udvinde råstoffer på Grønland, der er på europæiske hænder, men ifølge Radio24syvs oplysninger barsler den italienske EU-kommissær for erhvervsliv og iværksætteri, Antonio Tajani med en plan, der skal skabe et privat europæisk konsortium, som kan byde inde på de store råstofområder i Grønland.

Det er en god idé, mener EU-parlamentsmedlem Bendt Bendtsen (K), der frygter, at Europa taber kampen om adgangen til de vigtige råstoffer, hvis ikke der bliver lavet et samarbejde på tværs af medlemsstaterne, som kan dæmme op for de kinesiske, australske og amerikanske selskabers dominans i den arktiske region.

– Der er ingen tvivl om, at EU fremover bliver mere og mere afhængige af de her råstoffer. Derfor synes jeg, det ville være positivt, hvis et konsortium af store selskaber går sammen. Det kunne være Siemens, Phillips eller andre, siger Bendt Bendtsen til Radio24syv.

Kristian Søby Kristiansen, der forsker i Arktis på Center for Militær Studier på Københavns Universitet, peger på, at Europa har en svag tilstedeværelse i regionen. Ud over et særligt konsortium med fokus på Grønland går den politiske vej til indflydelse gennem Arktisk Råd, hvor EU ønsker at få observatørstatus.

– Hvis man skal have indflydelse på de store beslutninger og dermed også på investeringsklimaet- og reguleringerne i regionen, så er Arktisk Råd stedet, hvor det kan ske, siger Kristian Søby Kristiansen til Radio24syv.

Men det er ikke udelukkende med erhvervssigte, at Bendtsen gerne ser, at EU kommer mere på banen i Grønland. For det handler også om den fremtidige politiske balance i hele den arktiske region.

– Selvfølgelig er der også geopolitik i det her, siger Bendt Bendtsen, der peger på, at både Kina og EU står klar ved indgangsdøren i Arktisk Råd, siger den danske parlamentariker, der er dybt bekymret over den kinesiske tilstedeværelse i Grønland:

– Jeg synes, det er bekymrende, at vi ser Kinas tilstedeværelse så massivt alle steder i verden, hvor det drejer sig om råstoffer. Og derfor synes jeg, det er dybt bekymrende, at EU ikke er til stede i Grønland, siger Bendt Bendtsen.

EU-kommissionen vil endnu ikke bekræfte, at man arbejder på et erhvervskonsortium med henblik på at øge muligheden for at kunne byde ind på de store råstofprojekter på Grønland. Torsdag fremlagde EU-kommissionen på et møde i Bruxelles EU’s bud på en fremtidig politik for den arktiske region for medlemsstaternes udenrigsministre.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu