EU vil registrere alle rejsende i database

7. marts 2013 11:08 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EU vil registrere alle rejsende i database
Billede mangler

Med en ny »smart« grænsekontrol vil EU fremover registrere alle indrejsende fra lande uden for EU i en ny stor database, skriver Information torsdag.

 

Årligt rejser der godt 400 millioner mennesker fra lande uden for EU ind og ud af unionens medlemslande, og det nye system vil gøre det nemmere for de rejsende at komme gennem pas-og grænsekontrol samt at få fornyet deres visum.

Det forsikrer EUs kommissær for justits- og indre anliggender Cecilia Malmström.

Der ventes at være bred opbakning fra medlemslandene – herunder fra Danmark – når forslaget torsdag for første gang skal drøftes af EUs justits- og indenrigsministre.

Men i Europa-Parlamentet og blandt uafhængige borgerrettighedseksperter vækker forslaget bekymring, fordi det minder om USAs kontroversielle indførsel af dataregistrering af alle besøgende til USA som et led i kampen mod international terrorisme.

»Alle rejsende fra ikke-EU lande vil nu i praksis blive behandlet som mulige kriminelle. Deres fingeraftryk vil blive taget hver gang, de rejser ind og ud af EU, og de gemte data kan også bruges, hvis de kontrolleres af politi inden for EU,« siger Ska Keller, medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne, ifølge Information.

Også hos Socialdemokraterne og de liberale i EU-Parlamentet vækker forslaget bekymring.

Det vil koste mindst otte milliarder kroner at indføre det nye system, som ventes klar i 2018.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu