Europa frygter anti-europæisk duo i Italien

26. februar 2013 10:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Europa frygter anti-europæisk duo i Italien
Billede mangler

ITALIEN: De har skændtes bravt i valgkampen, den tidligere tv-komiker Beppe Grillo og den skandaliserede eks-premierminister Silvio Berlusconi, men de har noget til fælles. De er arge modstandere af de økonomiske reformer, som de beskriver som et tysk diktat, og de er derfor frygtet af det meste af Europa, skriver B.dk.

 

Det gav succes hos de italienske vælgere, der ser ud til at have valgt et splittet parlament. Socialdemokraten Pier Luigi Bersani har nok et snævert flertal i underhuset, men Beppe Grillos bevægelse og Silvio Berlusconis alliance har tilsammen flertal i det andet kammer, Senatet. Dermed kan der ikke føres politik i Italien uden om de to.

Spørgsmålet er, hvad de to vil bruge deres magt til, hvis der da overhovedet kan dannes en regering i Italien.

Den 64-årige Beppe – en forkortelse for Giuseppe – skrev på valgaftenen på twitter, at »ærlighed vil blive moderne igen.« Han har studeret økonomi, og det er måske baggrunden for, at hans satire i årtier har været stærkt politisk med fokus på økonomiske skandaler. Hans popularitet er de seneste år cementeret på de elektroniske medier med en uhyre populær blog og en meget fulgt twitter-konto med stærke angreb på det etablerede politiske system. Både i Italien og i EU. Beppe Grillo vil have Italien ud af euroen. Med et overraskende godt valg bliver han nu – eller i hvert fald hans bevægelse M5S – selv i en eller anden forstand en del af det politiske system i Italien.

Uoverskueligheden efter det italienske valg fik mandag aften de europæiske toppolitikere til at holde sig tilbage fra at kommentere valgresultatet, men i Tyskland er frustrationen fra kommentatorer monumental. Et valg fyldt med skrig og skrål og løgne, lyder det i Süddeutsche Zeitung, hvor Stefan Cornelius kritiserer de »seriøse« kandidater, Pier Luigi Bersani og den afgående ministerpræsident Mario Monti, for at have »tøvet« og kun gjort tingene halvt.

I Frankfurter Allgemenine Zeitung kalder Günther Nonnenmacher det »et alarmtegn«, at halvdelen af italienerne har stemt på politikere, der har optrådt »aggressivt antieuropæisk«.

Økonomiprofessoren Mario Monti var derimod mere positiv efter at have fået omkring ti procent af stemmerne.

»Enkelte havde ventet et bedre resultat. Jeg er derimod tilfreds,« sagde han ifølge avisen Die Welt.

Pier Luigi Bersanis allierede lagde mandag aften ikke skjul på, at det bliver svært at regere Italien med det valgte parlament, og der blev allerede talt om et nyt valg.

»Med resultatet har landet store problemer,« sagde Stefano Fassina fra Bersanis parti ifølge Süddeutsche Zeitung.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu