Få for arbejde gennem jobcentre

10. februar 2013 01:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Få for arbejde gennem jobcentre
Billede mangler

Jobcentrene skal bringes tættere på virksomhederne, hvis de i fremtiden skal kunne skaffe arbejdsløse danskere i job, skriver Jyllands-Posten.

 

33 procent af de danskere, der i 2012 fik nyt job, brugte deres netværk i form af familie, venner og bekendte, der i forvejen var tilknyttet en arbejdsplads. Det er en stigning i forhold til 2007, hvor kun omkring 25 af nye job blev besat på den måde.

Jobcentrene stod for kontakten i syv procent af tilfældene, og det niveau har de ligget på i de seneste fem år.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet mener, at der skal skrues ned for kontrollen af, om de ledige bliver aktiveret og kommer til samtale på bestemte tidspunkter og op for den opsøgende indsats over for virksomhederne:

»Mange steder sidder man bare på jobcentrene og venter på, at virksomhederne skal ringe. Men sådan fungerer det ikke. Hvis man ikke er tæt på virksomhederne, så finder man heller ikke ud af, om der er jobåbninger,« siger Henning Jørgensen til avisen.

Økonomiprofessor Michael Rosholm er medlem af regeringens ekspertudvalg, der skal kulegrave jobcentrenes virksomhed med henblik på en reform af beskæftigelsespolitikken. Han siger, at jobcentrenes rolle som udgangspunkt ikke er at skaffe de ledige arbejde, men at klæde dem på til selv at finde job.

Han advarer mod at droppe kontrollen og aktiveringen på fastsatte tidspunkter.

»Det ville være at smide barnet ud med badevandet, for vi kan se, at dette system faktisk siden starten af 1990’erne har været med til at nedbringe den strukturelle ledighed til det lave niveau, som vi har i dag,« siger Michael Rosholm til Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu