ANNONCE

Få dråber kødsaft kan gøre dig syg

18. maj 2020 20:37 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Modsat køkkenet er der sjældent håndvask ved grillen, og du skal blandt andet undgå krydskontaminering og have styr på, hvad der er sterilt og ikke sterilt.

Grillen står udendørs, hvor der kan være langt til nærmeste håndvask, og hvor maden gerne må være lidt rustik.

Derfor kommer en del danskere til at se lidt for stort på smuds og fødevarehåndtering.

– Men man skal være opmærksom på hygiejnen, for der kan være en række sygdomsfremkaldende bakterier i blandt andet råt kød, siger specialkonsulent Gudrun Sandø fra Fødevarestyrelsens enhed for fødevaresikkerhed.

Der kan både være salmonella, campylobacter og colibakterien STEC i grillmaden. Og derfor skal du blandt andet undgå krydskontaminering – altså at overføre bakterier fra det rå kød til den spiseklare mad.

– En klassisk faldgrube er, hvis man bruger den samme tallerken eller tang til det rå og det stegte kød eller rører begge dele med sine hænder, siger Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver og fødevaremikrobiolog ved DTU Fødevareinstituttet.

Fakta

FAKTA: Få dråber kødsaft kan gøre dig syg

– Hvert år bliver danskere syge af campylobacter, når de griller.

– Der skal kun et par dråber rå kødsaft på den færdige grillmad, før det kan give diarré og andre fødevarebårne sygdomme.

– Undgå, at grøntsager og brød ligger klos op ad kødet på grillen, da det har en kortere stegetid og kan blive krydskontamineret med kødbakterier.

– Undgå at spise fødevarer, som er brændt på. Det skyldes ikke bakterier, men kræftfremkaldende kemiske forbindelser. Skær det brankede og forkullede fra.

Kilder: Fødevarestyrelsen.

Bøffen er nemlig praktisk taget steril, når den kommer af grillen. Men hvis den placeres på fadet med rå kødsaft, er den ikke længere bakteriefri.

– Så vask hænder løbende, eller undlad at røre direkte ved maden. Sørg også for, at du har to fade, siger Jens Kirk Andersen.

Børst risten

Selve grillristen skal du til gengæld ikke være så bekymret for – heller ikke selv om den deles med andre i boligforeningen eller på naturlegepladsen.

– Når risten udsættes for høj varme, dør bakterierne. Så sørg for, at den bliver godt varm, og børst den af, før du lægger maden på, siger Gudrun Sandø.

Den skal børstes af med en stålbørste, både før og efter at du har grillet.

For hvis stegefedt og kødrester får lov til at samles på risten over tid, kan der danne sig nogle stegemutagener, som ifølge Fødevarestyrelsen er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Vask risten, hvis det er muligt.

Fakta

Campylobacter-infektion

  • Infektion med Campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen kan ofte indeholde blod.
  • Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom. Varigheden er sjældent mere end en uge. Kun sjældent spredes bakterierne fra tarmkanalen ind i kroppen, hvorved der kan opstå blodforgiftning (bakteriæmi).
  • Campylobacter er en bakterie, der lever i dyrs tarmsystem, men også kan findes i miljøet. Campylobacter er ofte ikke sygdomsfremkaldende hos dyr, men er det hos mennesker.
  • Smitte med Campylobacter sker overvejende via mad og ofte under udlandsrejse. Men man kan også blive smittet via kontakt til dyr og miljø.

Kilde: Statens Serum Institut

Tag også forbehold for overfladebakterier. Her snubler nogle i, hvad der skal gennemsteges, og hvad der ikke skal.

– En hel bøf er steril indeni, men har bakterier udenpå. Derfor vil den blive steril ved grilning og må sådan set gerne være rød indeni, siger Jens Kirk Andersen.

Lige modsat er det med hakkebøffer og fjerkræ, som altid skal gennemsteges. Når kødet hakkes, bliver overfladen – og bakteriernes legeplads – nemlig markant større. Derfor er der bakterier både indeni og udenpå.

– Det samme gælder, hvis man har brudt overfladen på en steg – for eksempel mekanisk mørnet og stiksaltet kød. For så snart man stikker nåle ind i kødet, vil bakterierne også blive bragt ind i midten, siger Gudrun Sandø.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu