ANNONCE

Får du denne pakke skal den straks destrueres

29. december 2020 06:07 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

20.957 frøpakker med muligt skadeligt indhold er siden foråret blevet opsnappet på postcenter i Kastrup.

Et stort antal postpakker med frø af planter giver anledning til panderynker hos Landbrugsstyrelsen.

Siden foråret har det internationale postcenter i Kastrup opsnappet 20.957 frøpakker med et tilsyneladende uskyldigt indhold af frø.

Brevene er typisk afsendt fra Kina, og i de fleste tilfælde er de sendt uopfordret.

– Pakkerne kommer typisk fra Kina, men det fremgår ikke, hvem der er den reelle afsender, siger enhedschef Kristine Riskær, Landbrugsstyrelsen.

– Vi antager, at hovedparten af pakkerne er tilsendt uopfordret. Formentlig som en slags brushing scam. Det er en metode, man også har set i udlandet, siger Kristine Riskær.

Brushing scam er et internetfænomen, hvor eksempelvis et e-handelsfirma forsøger at snyde sig til gode ratings.

De mystiske frøpakker er ifølge internationale medier også dukket op i postkasser i USA og Storbritannien.

– Det kan være lidt svært at gennemskue forretningsmodellen. Men det kan være noget, man får tilsendt, fordi man tidligere har anvendt en bestemt e-handelsportal.

– Og for at opnå bedre ratings, sender de så de her pakker, siger Kristine Riskær.

Pakker med frø fra lande uden for EU er som udgangspunkt ulovlige, hvis der ikke medfølger et sundhedscertifikat.

Kravet blev indført i EU for et år siden for at sikre, at der ikke indføres planter og frø med sygdomme og såkaldte invasive arter.

De første prøver af de mystiske frøpakker er ved at blive analyseret i et laboratorie.

Der er tegn på, at de kan indeholde genmodificerede organismer (gmo).

Derfor er det myndighedernes anbefaling, at man destruerer indholdet, hvis man modtager en pakke med frø fra et land uden for EU uden medfølgende sundhedscertifikat:

– Hvis man modtager sådanne frøpakker, er det vores anbefaling, at man koger dem, smider dem i mikrobølgeovnen eller pakker dem ind i noget plastik og smider dem ud til småt brændbart.

– Man skal ikke så dem ud, så vi får dem i omløb i vores haver og vores natur, siger Kristine Riskær.

Styrelsen er i dialog med andre EU-lande og EU-Kommissionen om sagen og vil ad den vej tage kontakt til e-handelsportaler, der formodes at stå bag.

Ikke blot i Danmark

9. september kunne Newsbreak.dk fortælle, at også andre lande har problemer med de uopfordret sendte/modtagne pakker. Og det er ikke kun frø, der bliver afleveret i postkassen.

Ifølge BBC gemmer svaret sig i et særligt svindelnummer, der formentlig er årsagen til, at Amazon for tiden ikke tillader handel med frø på

Det første, bagmanden sidder med, er en vare, i BBC’s eksempel er der tale om lys til sådan cirka en rund 20’er.

Bagmanden opretter nu en masse falske konti på eksempelvis Amazon, og han udfylder navn og adresse på disse konti med rigtige navne, og dertilhørende adresser, fundet i en telefonbog.

Nu bestiller bagmanden så en masse lys fra de forskellige konti, og efterfølgende sørger han for, at samtlige falske konti efterlader glødende topkarakterer for lysene på Amazon.

På den måde får bagmanden skabt en masse god omtale af en vare, uden at nogen kunder egentlig har forholdt sig til dem. Pludselig er lysene en topsællert, uden at nogen reelt set har købt dem.

BBC skriver, at det blandt andet sker for billige elektronikvarer, og det kan være, at det samme er sket med de føromtalte frøpakker.

Nye retningslinjer i USA

I USA er der taget anderledes grovere metoder i brug for at stoppe svindlen.

Amazon har her lukket for levering af frø, efter at tusindvis af amerikanere har modtaget pakker med frø, de ikke har bestilt. Det skriver BBC.

De nye retningslinjer, der trådte i kraft den 3. september, gør det umuligt for sælgere udenfor USA at sælge frø til kunder i USA, via Amazon. Det samme gør sig gældende for frøsælgere, der befinder sig i USA, og som vil sælge til amerikanske kunder.

BBC skriver, at de mange, mange tusind pakker med frø primært er blevet sendt fra Kina, og hos Amazon har man gjort det klart, at man kan blive straffet, hvis man ikke overholder de nye retningslinjer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu