ANNONCE

Får du julegave af dit job? Det kan koste dyrt næste år

15. november 2018 09:02 | Af: Ritzau Fokus

Vær særligt opmærksom, hvis din arbejdsgiver tilbyder dig et udvalg af julegaver, hvoraf den ene af Skattestyrelsen kan blive betegnet som en pengegave.

Får du julegave af dit job? Det kan koste dyrt næste år
Julegaven fra chefen kan komme med en ærgerlig overraskelse, når årsopgørelsen rammer din e-Boks i foråret. (Arkivfoto) Foto: Bjørn Khler/Scanpix

Er du en af de mange danskere, der hvert år får en julegave af chefen?

Og er du i så fald klar over, at den gave kan komme med en uheldig sidegevinst i form af et skattesmæk?

Der er nemlig meget klare regler for, hvad du må modtage i gave fra din arbejdsgiver uden at skulle oplyse det til skattefar. Men det er langtfra alle arbejdsgivere og medarbejdere, der er klar over det.

I første omgang er der forskel på, om der er tale om ting – som for eksempel en vase, to flasker vin eller fyldte chokolader – eller en pengegave i form af kolde kontanter eller et gavekort.

For 800 kroner skattefrit

Er det tingsgaver, som det hedder, er gaven skattefri, hvis arbejdsgiveren har betalt op til 800 kroner for den. Men er det et kontantbeløb – herunder også visse gavekort – er det skattepligtigt uanset størrelsen.

Og det er, netop når det kommer til gavekort, at du skal være særligt opmærksom. Det forklarer John Cederskjold Kierans, som er skatterådgiver i revisionsfirmaet PWC.

– Vi har de seneste år set, at der er begyndt at snige sig oplevelsesgavekort ind blandt julegaverne, og det er ikke altid hensigtsmæssigt, siger han.

Forskel på udbud

Din virksomhed må nemlig gerne tilbyde dig et bredt udvalg af gaver at vælge imellem – men overstiger tallet 25 forskellige gaver, eller er en af gaverne kontanter eller et gavekort med mange muligheder, så kan skattefar komme efter dig.

– Det vil sige, at et gavekort til brunch på en af tre forskellige caféer er okay – men et gavekort, som du enten kan vælge at bruge på wellness, brunch, en tur i luftballon eller en række andre oplevelser, kan blive problematisk, siger John Cederskjold Kierans.

Et gavekort, der for eksempel gælder til en handelsstandsforening eller et stormagasin som Magasin, vil typisk også være skattepligtigt, fordi købsmulighederne er så mange, at det tæller som et kontantbeløb.

Der er en grænse

Ifølge Skattestyrelsen skal du ydermere være særligt opmærksom, hvis du har modtaget øvrige gaver i årets løb – for eksempel i forbindelse med et jubilæum eller en fødselsdag.

Samlet set må du nemlig højst modtage gaver for 1100 kroner om året, og det vil sige, at har du allerede fået en vase til 500 kroner, så må julegaven ikke overstige 600 kroner, hvis du vil undgå skattefar.

Hvis julegaven alligevel koster 800 kroner – og det samlede gavebeløb dermed lander på 1300 kroner – er det kun de 500 kroner, som vasen kostede, du skal betale skat af.

Det er som udgangspunkt arbejdsgiverens opgave at indberette beløbene til Skat.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu