Fængselsstraf til kendt islandsk matador

8. februar 2013 11:55 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fængselsstraf til kendt islandsk matador
Billede mangler

Den islandske finansmand Jon Asgeir Johannesson er ved højesteret i Reykjavik blevet idømt 12 måneders betinget fængsel og en bøde på 62 millioner islandske kroner (2,6 mio. kr.) for skatteunddragelse. Det skriver den britiske avis The Telegraph.

 

Jon Asgeir Johannesson blev sammen med sin søster Kristin Johannesdottir og deres samarbejdspartner Tryggvi Jonsson dømt for at have snydt det islandske skattevæsen for omtrent 13 millioner kroner i perioden 1998 til 2003.

Johannesson er i Danmark blandt andet kendt som frontfigur for det aggressive investeringsselskab Baugur, der i årene op til finanskrisen gik på storindkøb blandt hæderkronede danske virksomheder som Magasin Du Nord, Illum og Day Birger et Mikkelsen. Da krisen satte ind, kollapsede en række af de islandske pengemænds forretninger – og samme skæbne ramte Johannesson.

Finansmanden var før krisen et billede på den mirakelagtige transformation, den islandske økonomi havde gennemgået.

Fra at have været en fiskeridomineret nation blev Island på få år et centrum for finansiel aktivitet og investeringer. Udviklingen var drevet af en håndfuld driftige finansmænd, der tjente styrtende på deres forretninger. Jon Asgeir Johannesson blev kendt som en af det allermest fremtrædende og levede et luksusliv med lejligheder i New York, London og andre hovedstæder.

Hans formue blev før krisen anslået til at være på over ti milliarder kroner.

Men så kom krisen, og den lille håndfuld spekulanters højt gearede korthus faldt sammen – og i processen trak huset de største islandske banker med ned. Det blev efterfølgende årsag til store erstatningskrav mod den islandske stat fra udlandet, da den i manges øjne stod med indskydergarantien.

I dag vurderer Jon Asgeir Johannesson ifølge nyhedsbureauet Bloomberg selv, at han har en formue på omtrent ti millioner kroner. Han ernærer sig som konsulent og arbejder mest i Storbritannien.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu