ANNONCE

Fængsler til dømte: -Bliv væk

1. februar 2021 16:21 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Covid-19 har gjort, at køen til de danske fængsler er vokset og vokset

Voldtægtsdømte, bandemedlemmer og kriminelle – dømt for vold eller for eksempel våbenbesiddelse – har gået på fri fod noget længere, end det egentlig var meningen. Sådan var situationen i foråret, og nu er den gal igen på grund af Covid-19.

Det oplyser Kriminalforsorgen, der står for driften af de danske fængsler, til Newsbreak.dk.

Årsagen er, at der både i foråret og igen ved årsskiftet blev indført et såkaldt tilsigelsesstop. Det betyder kort fortalt, at dømte ikke kan møde op i landets fængsler.

Fakta

Tilsigelsesstop

Når tiltalte bliver idømt en fængselsstraf bliver de enten løsladt eller varetægtsfængslet frem til afsoning af straffen.

Dømte på fri fod kaldes i fængsel ved en såkaldt tilsigelse.

Det betyder kort fortalt, at Kriminalforsorgen underretter den dømte om, at det nu er tid til afsoning, og så er der en defineret frist til, at den dømte skal melde sig hos fængslet.

Af forskellige årsager kan der så indføres et tilsigelsesstop.

Det betyder reelt, at dømte i en tidsbegrænset periode bliver bedt om at blive væk.

Afsoningen skal så ske på et senere tidspunkt.

Kilde: Newsbreak.dk

– Det her er jo i virkeligheden ikke noget, vi normalt gør – beder dømte om ikke at møde til afsoning. Det er en helt ekstraordinær situation. Det sker ikke ret tit, og det er ikke noget, vi er glade for, siger direktør i Kriminalforsorgen Ina Eliasen til Newsbreak.dk.

Det første gældende tilsigelsesstop var mellem 12. marts og 24. april 2020 . Det blev indført for at undgå smittespredning blandt indsatte og ansatte. I december sidste år måtte Kriminalforsorgen så endnu engang tage den svære beslutning at bede dømte om blive væk. Begge gange har det skabt en afsoningspukkel.

Går på fri fod

I tal fra Kriminalforsorgen, som Newsbreak.dk har fået udleveret, fremgår det, at der per 9. december var 1642 sager om dømte på fri fod, som ikke var blevet sendt til afsoning endnu. Af dem var 211 klar til at blive kaldt ind til afsoning. Der er tale om forskellige typer for kriminelle – også i den hårde ende.

Det er da også – i første omgang – dømte med banderelationer og såkaldt vvv-sager (vold, våben og voldtægt. red.), der indkaldes til afsoning.

Alle de dømte, som tilsigelsesstoppet omfatter, har dog det til fælles, at en dommer tidligere har  besluttet, at de ikke skal varetægtsfængsles før afsoning. Dermed har de reelt siden dom været på fri fod – også før tilsigelsesstoppet.

– Retten har vurderet, at de godt kan løslades indtil selve afsoningen, siger Ina Eliasen. Konsekvensen er således, at de dømte personer har måttet vente længere end planlagt på at afsone deres dom.

Afsoningspukkel

Som nævnt blev der i begyndelsen af december sidste år indført endnu et tilsigelsesstop efter flere større smitteudbrud i fængslerne landet over. Ideen var at begrænse antallet af mennesker i fængslerne for at nedbringe smitterisikoen.

11. januar år blev tilsigelsesstop nummer to ophævet gradvist. Nu venter så endnu en stor samling kriminelle, der for længst skulle have været bag lås og slå.  Den såkaldte afsoningspukkel bekymrer i den grad Kriminalforsorgen.

– Vi står i en meget alvorlig situation. På den ene side har vi en smitterisiko, som vi skal være med til at begrænse. På den anden side er vores kerneopgave,  at folk altså skal ind og afsone, når de har fået en dom. Der er det klart, at jeg skal kigge på en hvilken som helst pukkel med meget, meget stor alvor, siger direktøren.

Kriminalforsorgen oplyser til Newsbreak.dk, at der per 5. januar 2021 var 287 sager, som er blevet udskudt. De sager skal nu klemmes ind i fængslerne, der i forvejen er presset på belægget. Før coronaen var fængslerne allerede overfyldte.

Håber ikke det sker igen

Ina Eliasen oplyser  til Newsbreak.dk, at det tog et par måneder at få afviklet den ekstra mængde af dømte i foråret.

Nu venter så pukkel nummer to. Hvor længe det kommer til at tage at afvikle den pukkel, tør direktøren ikke spå om.

– Vi holder hele tiden blikket stift rettet på smittetrykket inden for murene. Vi ser tiden an og vurderer, om vi kan rumme alle de personer, som vi har tilsagt og samtidig holde smitten nede.  Vi vil frygtelig gerne undgå tilsigelsesstop. Det skal jeg ikke lægge skjul på, siger direktøren.

Hos Kriminalforsorgen er det en nedsat krisestab, der hele tiden vurderer, hvad der er nødvendigt for at forhindre, at smitten sniger sig ind.

– Jeg håber virkelig, vi ikke skal til at indføre et nyt tilsigelsesstop, lyder det fra direktøren.

Fakta

Fængsler er oplagte epicentre for smitte

Ifølge flere forskere, der i foråret har publiceret en artikel i det medicinske tidsskrift The Lancet, er fængsler oplagte til smittespredning.

Det skyldes ikke mindst, at der er mange mennesker samlet på lidt plads.

De indsatte deler mange faciliteter, som bad og køkkener.

Samtidig er der også en nødvendig kontakt med andre mennesker.

Det sker for eksempel, når fængselsbetjentene skal undersøge de indsattes ejendele eller kropsvisitere.

Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen siger til Newsbreak.dk, at man ikke kan pålægge fængslerne de samme restriktioner og afstandskrav som resten af samfundet. Det vil forhindre fængselsvæsenet i at fungere.

Kilde: The Lancet/Newsbreak.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu