ANNONCE

Fængslet megastjerne fylder 80

26. december 2019 11:27 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Musikproducer Phil Spector var i mange år et feteret musikalsk geni med utallige hit på samvittigheden. Men i takt med hans dæmoner endte det i et mareridt.

Livet har for den amerikanske musikproducer og sangskriver Phil Spector været én lang styrtende rutsjebane.

Phil Spector, der 26. december fylder 80 år, blev berømt for at stå bag nogle af de største hits i det 20. århundrede og mængede sig med tidens allerhotteste musikere.

Artiklen fortsætter under videoen

Det sidste afsoner han fortsat en 19 år lang fængselsstraf for – med udsigt måske til en prøveløsladelse i 2025.

Han lagde ellers ud i flot stil med bandet The Teddy Bears, som blev nummer et både i USA og Storbritannien med hittet “To Know Him Is To Love Him.”

Snart gik han over til at skrive for andre og producerede sange, som ofte nåede toppen af hitlisterne i både USA og Storbritannien.

Sammen med Lester Still dannede han selskabet Philles Records og blev millionær, før han var 21 år.

Berømt teknik

Phil Spector udviklede sin berømte lydteknik, “Wall of Sound”, med et fortættet lydbillede i mange lag. Det lød ekstra godt på 1960’ernes lydudstyr domineret af mellembølgeradioer og jukebokse.

Kæmpehittet “You’ve Lost That Lovin’ Feelin'” fra 1964 af The Righteous Brothers er et skoleeksempel på Spectors sound. Hans nye teknik blev blandt andet senere anvendt af The Beach Boys og Bruce Springsteen.

Spectors sidste kontrakt på Philles var med Ike og Tina Turner i 1966, og han betragtede “River Deep – Mountain High” som sit bedste arbejde.

Da karrieren var dalende, fik Spector chancen for at producere “Let it Be”, det sidste studiealbum for the Beatles, der også da var på randen af kollaps. Spector var også i perioder producent for John Lennon og George Harrison.

Der var pistoler i din burger

Men i 1970’erne isolerede han sig, og en alvorlig trafikulykke gjorde det værre og ham særere.

Spector producerede dog Leonard Cohens “Death of a Ladies’ Man” sidst i 1970’erne.

I den nye dokumentarfilm “Marianne & Leonard: Words of love” siger Cohen: “Det flød med våben og patroner omkring Phil. Der var pistoler selv i din burger”.

I 2003 tog Spector den unge skuespiller Lana Clarkson, som han havde mødt på en bar, med hjem til sin kæmpevilla i Los Angeles. Næppe var de trådt ind ad døren, før der lød et skud. Lana Clarkson var død. Og Phil Spector sidder stadig i fængsel.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu