ANNONCE

Færre konkurser men flere bekymringer

22. juni 2019 11:29 | Af: Sponsoreret Artikel

Det går godt for danske virksomheder, og selvom nogle må dreje nøglen om, var der færre tilfælde af konkurser i maj 2019 end samme periode sidste år.

Færre konkurser men flere bekymringer
Foto: Heymate.

Gode forhold for virksomheder, styr på finanserne og ofte også god viden om varemærkebeskyttelse og regler generelt, giver danske virksomheder vind i sejlene.

Stor forskel på levetid af virksomheder

Alt efter branche vidner de seneste statistiker om store forskelle på hvor længe en virksomhed eksisterer, før den må lukke ned. Over 10 år er landbrug det mest levedygtige erhverv på gennemsnitligt 16 år, mens virksomheder i branchen for hoteller og restauranter, modsat har en har en gennemsnits levetid på 5 år. Kigger man på tallene for virksomheder, der har en indtjening på under 1 mio. kroner, er levetiden yderligere forkortet, så gennemsnittet blandet alle brancher ligger på lige under 6 år.

Flere mistede jobs

På trods af et lavere antal konkurser i maj, er der flere jobs, som er blevet lukket ned. Tallet svinger en smule fra måned til måned, men har siden 2013 ligget nogenlunde stabilt indenfor 100 til 130 jobs, som er tabt i samme periode. Tallet følger udviklingen i antal konkurser i aktive virksomheder i samme periode.

Styr på reglerne om varemærker

Et af de områder, hvor nogle virksomheder, og især de små, mangler kompetencer, er indenfor varemærkeregistrering, og beskyttelse af varemærker. Som eksempel kan en nystartet virksomhed, der enten med eller uden hensigt, får lagt sig for tæt op af en anden virksomheds navn, logo, slogan eller andet, få svære forhold, hvis dette kaster virksomheden ud i sager om mislighold eller overtrædelse af andres rettigheder. Omvendt vil en nystartet virksomhed, der har indgivet en varemærkeansøgning, for at få rettigheder over deres varemærke, have lettere ved, over tid, at skabe en stor værdi i selve varemærket.

Styr på økonomien

Mindre virksomheder kan i samme omfang have manglende kompetencer indenfor bogføring, og en af faldgruberne for små virksomheder er, hvis skat, moms og andre økonomiske forhold ikke bliver håndteret korrekt. Særligt en branche kostede sidste år særdeles mange konkurser pga. dårlig eller ulovlig håndtering, nemlig loppesupermarkeder, som er en samlet og struktureret butik, hvor private kan sælge deres egne produkter. I flere tilfælde er loppesupermarkederne blevet lukket ned af deres ejer, før de private standlejere har fået de penge, de havde tilgode.

Danmark er dårligt stillet ved en ny krise

Selvom det ser ud til at gå godt nu, stiller Dansk Industri spørgsmålstegn ved Danmarks økonomi hvis og når, at en ny økonomisk krise skulle ramme os. DI’s pointe er, at selvom Danmark har haft en god økonomi i de seneste år, så er de offentlige kasser ikke i stand til, i tilstrækkelig grad, at sparke gang i dansk økonomi igen, når den uundgåelige krise kommer på et tidspunkt. Vi står i Danmark langt bedre efter krisen, men det har særligt været pga. de lave renter. En sådan redningsplanke vil vi nok ikke kunne regne med, da renterne allerede er negative. Så det handler om at sætte penge ind på de statslige finanser, så vi har noget at stå imod med.

Produceret af Heymate

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu