Fagbevægelsen i strid med sig selv

24. januar 2013 15:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fagbevægelsen i strid med sig selv
Harald Børsting. Foto: Wikipedia.
Harald Børsting

Harald Børsting. Foto: Wikipedia.

Ledende HKere kræver LO-formand Harald Børstings afgang. De har ret i kritikken, men Børsting er ikke problemet, mener FOA-formand Dennis Kristensen.

 

Meldingen kommer fra formanden for HK Midt, Martin Rasmussen, der mener, at fornyelsen af fagbevægelsen bør starte med LO-formandens afgang.

Den regionale HK-formand peger på de strandede trepartsforhandlinger som et af de mest oplagte eksempler på, at LO og fagbevægelsen ikke bidrager til at løse samfundets udfordringer.

– Vi var heller med i akutpakken, men hvis LO havde været en seriøs medspiller for regeringen, ville statsministeren have inviteret Harald Børsting til at komme med forslag til initiativer. LO skal være en vigtig medspiller i samfundet, men det er tydeligt, at vi mister indflydelse på Christiansborg. Der er lagt en helt forkert strategi, og den må Harald tage ansvar for, siger Martin Rasmussen.

Meldingen, som følger op på en anden Børsting-kritisk udmelding fra en række ledende HKere i sidste uge, bliver mødt med en iskold skulder fra HKs landsformand, Kim Simonsen, der erklærer sin fulde støtte til LO-formanden. Simonsen siger, at hvis HK skal være med til at vælte Børsting, bliver det uden ham som formand.

Dennis Kristensen, der er formand for et andet af de store LO-forbund, FOA, vil heller ikke være med til at vælte Børsting, men det er ikke ensbetydende med, at kritikken er forfejlet, siger han.

– Jeg er i lange træk helt enig med Martin Rasmussen. Han stiller den rigtige diagnose, men hans kur er forkert. Skylden for krisen ligger ikke hos Harald Børsting, men hos medlemsforbundene, erklærer FOA-formanden.

Han påpeger, at forbundene allerede i 2003 lagde en plan for fornyelse af fagbevægelsen, blandt ved at fusionere de tre hovedforbund, indføre mere åbenhed og kappe båndene til Socialdemokraterne. Men fornyelsesprocessen er blevet kørt ud på et sidespor, konstaterer han.

– LO-formanden kan ikke mere, end forbundene giver ham lov til. Og det er os, som medlemsforbund, der er i gang med at løbe baglæns i forhold til det, vi besluttede i 2003, siger Dennis Kristensen.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet er enig med FOAs formand i, at Harald Børsting langt hen ad vejen er bundet af forbundenes ønsker og krav. Men som LO-formand handler det også om at skabe sig en platform, understreger han.

– LO består af en række meget stærke fagforbund, som hver især kører deres eget løb og markerer stærke meninger. De minimerer LO og formandens manøvrerum, siger Flemming Ibsen.

– Har man ikke et manøvrerum, må man tage sig et manøvrerum. Ingen forbyder formanden at udvikle visioner for det danske arbejdsmarked. Det ville være fornuftigt af Harald Børsting at tegne nogle streger for fagbevægelsens fremtid og komme med sit bud på, hvordan man gør sig relevant for de nye generationer, siger han.

Selv ønsker LO-formanden ikke at kommentere kritikken fra HKs regionalformand.

– Jeg vil ikke skændes med Martin Rasmussen. Den type diskussion skader bevægelsen langt mere, end den gavner. Jeg vil hellere koncentrere mig om at sikre den danske model og arbejde for at skabe nye arbejdspladser, siger Harald Børsting til TV 2 News.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu