Fagforbund: Akutjob er fis i en hornlygte

2. marts 2013 23:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fagforbund: Akutjob er fis i en hornlygte
Billede mangler

Regeringens akutjobordning ligner måske på papiret en succes, men realiteterne ser helt anderledes ud, mener fagforbund og eksperter. Det skriver Politiken.
Inden sommeren 2013 skulle private og offentlige arbejdsgivere tilsammen finde og udbyde 12.500 særlige akutjob rettet mod de mange langtidsledige, som ellers ville falde ud af dagpengesystemet. I februar var det tal nået op over 15.000. Men ordningen møder skarp kritik. De opslåede job matcher slet ikke de langtidsledige.

 

Job som læge, presserådgiver og salgschefer bliver slået op som akutjob, selv om de færreste langtidsledige nogensinde ville komme i betragtning. Forsvarets Efterretningstjeneste har slået jobbet som specialist i it-sikkerhed og cyber-kriminalitet op som et akutjob.

Det er helt til grin, mener Bente Sorgenfrey, der er formand for 450.000 offentligt og privatansatte lønmodtagere i FTF.

»Det er ren hat og briller at slå den slags stillinger op som akutjob. Det er en hån mod de langtidsledige, der står til at miste hele forsørgelsesgrundlaget. Sandheden er, at ordningen ikke har hjulpet ret mange af de danskere, der har et akut behov for et job. Det er nærmest en fis i en hornlygte,« siger hun til avisen.

Bente Sorgenfrey mener, det er tankevækkende, at der endnu ikke er frigivet præcise og samlede data på akutjobordningens effekt eller en opgørelse over, hvor mange der rent faktisk får et akutjob.

»Vi ved, at det især er de ufaglærte og de mellemuddannede lønmodtagergrupper, der har brug for et hurtigt job, inden de ryger ud af dagpengesystemet. Men den melding vi har fået, eksempelvis fra sundhedsorganisationernes a-kasse, er, at der kun er en langtidsledig, der har opnået ansættelse i et akutjob. Det er simpelthen sørgeligt.«

»Det virker på os, som om både den offentlige og private sektor har tændt for automatpiloten og gjort alt til akutjob, uanset om det rammer de ledige i risikogruppen eller ej. På den måde har man fået nogle pæne statistikker, uden at man er i nærheden af at løse problemet«, siger Bente Sorgenfrey.

Hun appelerer til regeringen om at gøre et nyt forsøg ved at samle regeringens parter bag et nyt og »seriøst« forsøg på at hjælpe de langtidsledige.

»Lad os gøre et nyt forsøg og så droppe det her hat og briller,« siger hun.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ipsen mener, at regeringen gør klogt i at følge opfordringen.

»Det er meningsløst at tale om akutjob, når alt er akutjob. Det her er et ganske almindeligt jobmarked, hvor vi så sætter en label på ethvert tænkeligt job og påstår, at nu har vi løst problemet. Men det er ikke tilfældet. 70-80 procent af de job, der bliver kaldt akutjob, rammer ved siden af de mennesker, der har brug for hjælp. Det tangerer spin, og regeringen og arbejdsgiverne burde i stedet revidere akutjobaftalen og satse på relevante jobopslag, der matcher de langtidslediges kvalifikationer og kompetencer«, siger han til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu