Fagforbund mister titusindvis af medlemmer

25. februar 2013 07:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fagforbund mister titusindvis af medlemmer

Landets to største fagforbund måtte igen i 2012 sige farvel til tusindvis af medlemmer. 3F mistede 21.000 medlemmer, mens HK sagde farvel til godt og vel 10.000 medlemmer. Det skriver Politiken mandag.

 

Den store medlemsflugt betyder stor nedgang i kontingentbetaling, da fagforbundene siger farvel til både erhvervsaktive, som betaler omkring 400 kroner om måneden, og pensionister og studerende, som betaler et mindre månedligt beløb. HK taber 20 millioner kroner, 3F har ikke opgjort tallene endnu.

Forbundsformand for 3F, Poul Erik Skov Christensen, synes det er en alvorlig udvikling, og han har også et bud på en forklaring på medlemsflugten.

»Hovedårsagen til, at medlemmerne forlader os, er økonomi. Mange af vore medlemmer er økonomisk presset, og så vælger de medlemskabet af 3F fra,« siger han til Politiken.

Arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet mener, at de nye opgørelser over medlemsudviklingen må være grum læsning for Danmarks største fagforbund, 3F.

Det dalende medlemstal kan betyde, at fagforeningerne mister magt og legitimation både på den enkelte arbejdsplads og i forhold til politikerne på Christiansborg.

»Det er klart, at når fagforeningerne i mindre grad repræsenterer størstedelen af lønmodtagerne i virksomheden, rykker det ved magtbalancen,« siger arbejdsmarkedsforskeren til Politiken.

Han mener, at hvis den nuværende udvikling fortsætter, så vil fagforeningerne få svært ved at påvirke politikerne.

»I forhold til det politiske niveau får fagforeningerne i høj grad deres gennemslagskraft og legitimitet, fordi de repræsenterer en masse vælgere, og fordi de har overenskomster,« siger Christian Lyhne Ibsen til Politiken.

Medlemsnedturen i 2012 kommer ovenpå en årrække med tilbagegang. Fra 2002 til 2011 mistede forbundene under LO næsten 300.000 medlemmer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu