Fagforeningsfolk frikender Børsting

25. januar 2013 07:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fagforeningsfolk frikender Børsting
Billede mangler

Det er ikke Harald Børstings skyld, at det går tilbage for LO, mener en række lokale fagforeningsformænd ifølge en ny rundspørge. Mange erkender dog, at fagbevægelsen har mistet politisk indflydelse.

 

Senest har formanden for HK Midt, Martin Rasmussen, opfordret LO-formanden til at træde tilbage. Rasmussen holder Børsting personlig ansvarlig for, at især unge medlemmer siver fra fagforeningerne i LO, fordi han med sin trætte fremtoning ikke brænder igennem på TV-skærmen.

Den anklage er dog alt for hård, mener de lokale og regionale fagforeningsformænd og -bestyrelsesmedlemmer, som har deltaget i en ny stikprøveundersøgelse fra Berlingske Research. Ud af de 32 formænd, der har deltaget i undersøgelsen, mener ingen, at det alene er Harald Børstings skyld, at LO-forbundene mister medlemmer.

– Harald Børsting er den rigtige LO-formand. Han kan jo ikke gøre for at samfundet er blevet mere og mere liberalt, skriver en af formændene i spørgeskemaet.

En enkelt af de lokale formænd mener ligefrem, at Martin Rasmussen udelukkende rejser sin kritik, fordi HKerne vil finde Børstings afløser i egne rækker.

– Kritikken kommer kun, som jeg ser det, fordi HK gerne ser deres repræsentant som den kommende LO-formand og ad den vej så vil forsøge at gennemføre deres politiske idéer og holdninger, hvilket de sikkert ikke kommer igennem med med denne fremtoning, lyder det.

Der er dog også flere af deltagerne i undersøgelsen, der er helt enige med andre aspekter af kritikken. Ifølge Martin Rasmussen har fagbevægelsen mistet politisk indflydelse i de seneste år på grund af en forkert strategi over for regeringen, og den holdning deler 18 af deltagerne.

Men det er dog ikke nødvendigvis fagtoppens skyld, mener en afdelingsformand.

– Der skal to til en dans, og når vores egen dansepartner (S og SF) ikke vil danse, er det svært. Deres manglende danselyst kan undre, da det jo vil betyde, at de ikke bliver genvalgt til regeringsmagten, skriver han.

Halvdelen er undersøgelsens fagforeningsfolk er også enig i med Martin Rasmussen i, at der er brug for en fornyelse af fagbevægelsens politiske målsætninger.

– LO og de store forbund har glemt formålet med fagbevægelsen. I stedet for forsikringsordninger og partipolitik bør man »nøjes« med at passe de opgaver der er naturlige, som er arbejdsforhold, løn/pension, overenskomster, sociale vilkår ved ledighed/under uddannelse, skriver en af svarerne.

Flere fremhæver, at fornyelsen ikke kan komme fra LO-ledelsen, men at de enkelte forbund skal på banen.

– LO er en sammenslutning af mange fagforbund, derfor er det fagforbundenes pligt at gøre noget i forhold til LO. Hvis vi mener skal laves noget om, må vi gå i gang med dette, skriver et sektorbestyrelsesmedlem.

Selv ønsker LO-formanden ikke at kommentere kritikken fra HKs regionalformand.

– Jeg vil ikke skændes med Martin Rasmussen. Den type diskussion skader bevægelsen langt mere, end den gavner. Jeg vil hellere koncentrere mig om at sikre den danske model og arbejde for at skabe nye arbejdspladser, siger Harald Børsting til TV 2 News.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu